LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Technische Universiteit Eindhoven: beter licht voorkomt medicijnfouten
© TU Eindhoven

Technische Universiteit Eindhoven: beter licht voorkomt medicijnfouten

Assistent-professor Mariëlle Aarts van de Technische Universiteit meldt naar aanleiding van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat medicatiefouten voorkomen kunnen worden door de verlichting te optimaliseren.

Een goed ontworpen ziekenhuisomgeving kan een positieve bijdrage leveren aan de prestaties van zorgprofessionals. Gezonde en betrokken verpleegkundigen zijn de sleutel tot het behoud van een gezonde gezondheidszorg. Aarts laat zien dat licht een eenvoudig, niet-invasief middel is om het werk en de gezondheid van verpleegkundigen te ondersteunen. Ze toonde aan dat medicatiefouten voorkomen kunnen worden door de verlichting te optimaliseren. Ze ontdekte ook dat licht een oplossing kan zijn voor slaperige verpleegkundigen die werken in de nachtdienst. Aarts verdedigde haar scriptie over dit werk op de Technische Universiteit Eindhoven.

Visueel systeem
Een gezond, vitaal, tevreden en betrokken personeelsbestand is essentieel om de gezondheidszorg betaalbaar en beschikbaar te houden. Licht staat erom bekend dat het mensen beïnvloedt via het visuele systeem, zoals de leesbaarheid van tekst. Recentelijk hebben onderzoekers ontdekt dat licht ook reacties veroorzaakt die niet gerelateerd zijn aan het gezichtsvermogen, de zogenaamde niet-beeldvormende effecten.

Een van de belangrijke taken van verpleegkundigen is het proces van medicatieverwerking, van het opstellen van de beschrijving tot de administratie van de verstrekking en de controle. Aarts toonde aan dat meer licht dan aanbevolen in de richtlijnen, kan helpen bij het verminderen van leesfouten. Bijvoorbeeld bij het lezen van de tekst op medicijnetiketten. De impact van licht was voor mensen met perfect zicht gering. Maar mensen met verziendheid, een aandoening die ruwweg begint op de leeftijd van 35 jaar, profiteren wel van meer licht.

Lichtbak
Bij verziendheid zijn kleinere details moeilijker te onderscheiden, zoals de kleine lettertjes op medicijnetiketten. Visuele hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen overkomen dit probleem, maar het moment dat mensen dergelijke hulpmiddelen aanschaffen wordt meestal uitgesteld. Vooral voor deze groep bleek de leesbaarheid van kleine medicijnetiketten te verbeteren met meer licht. Ook bij mensen waarbij het zicht niet perfect was, maar wel voldoende, bleek licht te helpen om de etiketten correct te lezen.

Het werken in snelle, roterende ploegendiensten is gebruikelijk voor verpleegkundigen; zij zijn 's nachts wakker en slapen overdag. Verpleegkundigen krijgen hierdoor een slaaptekort, wat een negatieve invloed heeft op hun gezondheid. Daarnaast zijn ze minder alert tijdens de nachtelijke werkuren, wat de veiligheid van de patiënt negatief kan beïnvloeden. Een aantal momenten plaatsnemen achter een lichtbak tijdens de nacht wordt aanbevolen, maar de onderzoekers zagen dat dit nauwelijks werd toegepast. Het bleek moeilijk om dit in het werkschema in te passen.

Lichtbril
Aarts onderzocht of een 'lichtbril' een nuttige en praktische methode zou kunnen zijn om slaperigheid tijdens de nachtdienst te verminderen. Ze ontdekte dat de slaperigheid niet toeneemt tijdens de nachtdienst. Maar bij het dragen van een lichtbril nam de slaperigheid tijdens woon-werkverkeer na de eerste nachtdienst wel af. De slaapkwaliteit daarentegen nam ook af na de eerste nachtdienst. Interessant was dat het merendeel van de verpleegkundigen aangaf de lichtbril te willen dragen, ook al zijn de effecten gering.

Titel van het proefschrift: Raise the Lantern. How light can help creating a safe and healthy hospital environment focusing on nurses. Begeleiders: Helianthe Kort, TU/e en Universiteit Utrecht, Evert van Loenen, TU/e en Philips, Alex Rosemann, TU/e.

Nu in LED Magazine

maart 2020

LightingEurope publiceert guidelines Ecodesign en energy labeling: ‘We helpen de lichtindustrie navigeren door complexe nieuwe regelgeving’ Watervision: ‘Onder water zijn lumenwaarden niet representatief voor een optimaal...
Vacatures
Nordeon zoekt:

Key-Accountmanager / Sales Manager LED Verlichting & Lichtlijnen

Werken bij Nordeon! Ter versterking van ons team zoeken wij een Key Account Manager Industrieverlichting met doorgroei potentieel naar Salesmanager. Je bent al een aantal jaren actief als accountmanager richting de industrie. Persoonlijke...
Fulltime (40 uur) - Breda
Lumenplan via Agent251 executive recruitment zoekt:

Accountmanager

In verband met de groei van de opdrachtenportfolio én ambitieuze ontwikkel doelstellingen, is Lumenplan in Amsterdam, ter uitbreiding van het team (5 m/v), op zoek naar een Lichtontwerper (m/v) Als Lichtontwerper ontwerpt en ontwikkel...
Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!