LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Wageningen: hogere productie Alstroemeria door intenser led-licht
© WUR

Universiteit Wageningen: hogere productie Alstroemeria door intenser led-licht

Een hogere lichtintensiteit zorgt voor een hogere productie van alstroemeria. Dat blijkt uit onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research naar klimaatneutraal telen.

In het onderzoek ‘Alstroemeria van de Toekomst, dichtbij’ wordt een fossielvrij teeltconcept vergeleken met een referentieteelt. Het fossielvrije teeltconcept heeft een diffuus kasdek, hoge intensiteit full-led-belichting, een dubbel scherm en een ontvochtigingssysteem. De led-belichting zorgt in de winter samen met de warmte uit de bodemkoeling voor voldoende warmte in de kas, op voorwaarde dat de kas goed geïsoleerd is. Daarmee is geen gas nodig voor het verwarmen van de kas. Als een teler de benodigde stroom bijvoorbeeld met zonnepanelen produceert, zijn er helemaal geen fossiele brandstoffen nodig bij de teelt.

Full-led versus SON-T
De full-led-belichting leidt vanwege de hoge intensiteit tot een hogere productie dan de lage intensiteit SON-T belichting van de referentie. Over een volledig teeltjaar ligt de productie met led meer dan 40 procent hoger.

Ook in de zomer ligt de productie hoger. Dan wordt er niet belicht, maar het is volgens de onderzoekers niet uit te sluiten dat dit een na-ijleffect is van de belichting in de winter. Dit omdat de plant meer reserves kan stoppen in de ondergrondse delen (red. rizoom).

Ander onderzoek
Het diffuus glas en een betere vochtbeheersing in de kas zorgen voor grotere huidmondjesopeningen. En ook het gebruikte lichtspectrum, gekozen op basis van een kortlopend onderzoek, kan effect hebben op de productie en op de bladkwaliteit. Maar is dit het beste spectrum voor alle typen alstroemeria? Om daarachter te komen, worden door de universiteit 4 lichtspectra vergeleken voor 4 rassen (3 typen) in een ander onderzoek: ‘Alstroemeria en haar lichtcriteria’. Dit onderzoek is afgelopen najaar gestart.

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
RENA Electronica via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Business Development Manager LED-verlichting OEM markt Europa

Als Business Development Manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbreiden van ons netwerk in OEM markt voor LED-verlichting in een toe te wijzen deel van Europa. Je acteert als een onafhankelijke Accountmanager en verkoopt de...
Fulltime (40 uur) - Breda
VSA Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Technisch Commercieel Medewerker Binnendienst - Verlichting & Sensorentechniek - Van Spijk Agenturen

Binnen deze dynamische functie ben je als binnendienstmedewerker verantwoordelijk voor de verkoopactiviteiten en de (marketing) ondersteuning van het portfolio verlichting en sensorentechniek (Steinel). Je draagt zorg voor het uitbrengen van offertes,...
Fulltime (40 uur) - Oirschot
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!