LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Japanse universiteit: UVC-licht van 222 nanometer niet schadelijk voor menselijke huid
© Kobe University

Japanse universiteit: UVC-licht van 222 nanometer niet schadelijk voor menselijke huid

Gezamenlijk onderzoek van de Japanse Kobe University en Ushio heeft wereldwijd voor het eerst het bewijs geleverd dat directe en herhaalde verlichting met ultraviolet straling van 222 geen huidkanker veroorzaakt.

Er zijn meerdere soorten ultraviolet (uv-)licht. uv A-licht met een golflengte van 315 tot 420 nanometer vormt 98,7 procent van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt. uv B-licht kent een golflengte van 280 tot 315 nanometer – goed voor 1,3 procent van de uv-straling die het aardoppervlak bereikt – kan mensen bruin laten worden, maar ook verbranden. Tot slot is er uv C-licht met een golflengte van tussen 100 en 280 nanometer. Dit licht wordt geblokkeerd door de atmosfeer en werd tot op heden door de wetenschap altijd als schadelijk gezien voor de mens. 

Antibacteriële en antivirale toepassingen
Het nieuwe onderzoek uit Japan suggereert dat uv C-licht met een golflengte van 222 nanometer ook veilig is voor menselijke ogen en huid. Dat zou een doorbraak betekenen, omdat deze technologie naar verwachting een breed scala aan antibacteriële en antivirale toepassingen kan hebben in de gezondheidszorg.

De National Health Commission van China meldde eind maart in haar zevende richtlijn over de diagnose en behandeling van het coronavirus nog dat ultraviolet licht het COVID-19-virus kan inactiveren. Tegelijkertijd werd daarbij gemeld dat uv-lampen niet mogen worden gebruikt om handen of andere delen van de huid te steriliseren, omdat de straling huidirritatie kan veroorzaken.

Dierproeven
In de dierproeven met een kiemdodende lamp die uv C-licht van 222 nanometer produceert, waren er geen tekenen van staar of kanker van de ogen of de huid.

Hierdoor kunnen volgens de onderzoekers kiemdodende lampen direct op de huid van mensen worden geschenen, waardoor een breed scala aan antivirale en antibacteriële toepassingen in zowel het medische veld als het dagelijks leven mogelijk wordt.

222 versus 254 nanometer
De onderzoekers benadrukken dat er al kiemdodende lampen ontwikkeld zijn die uv C-licht van 254 nanometer uitzenden. Tot nu toe worden deze lampen alleen gebruikt op plaatsen waar mensen niet aanwezig zijn, omdat bekend is dat ze schadelijke bijwerkingen veroorzaken zoals huidkanker en staar.

De lamp die in het nieuwe onderzoek is gebruikt, heeft dus een kleinere golflengte van 222 nanometer. Het is daarbij aangetoond dat 222 nanometer vergelijkbaar is met 254 nanometer om, wat betreft het vermogen, bacteriën op de menselijke huid uit te roeien. Om deze technologie echter rechtstreeks op mensen in een medische instelling te gebruiken, wilden de onderzoekers bewijzen dat mogelijke herhaalde blootstelling aan 222 nanometer uv C-licht veilig en niet-kankerverwekkend is.

Nu in LED Magazine

juni 2020

Ultraviolette desinfectie is geen wondermiddel tegen de coronapandemie: ‘De markt voor uv C-lampen explodeert’ Denis Mortiaux van Schréder Benelux: ‘Smart lighting is voor lange termijn en vraagt betrouwbare...
Vacatures
PD Lighting - via Agent251 zoekt:

Lichtadviseur Accountmanager Zuid Nederland

In het team van PD Lighting is een vacature voor een Lichtadviseur Accountmanager v/m die de positie van het bedrijf in de regio Zuid Nederland gaat versterken en uitbreiden. PD Lighting is een gerenommeerd bedrijf dat de zakelijke markt al...
Fulltime (40 uur) - Zuid Nederland
Prolumia, via Agent251 zoekt:

Accountmanager Openbare Verlichting

Prolumia groeit en dat betekent dat we nieuwe collega’s nodig hebben om onze plannen te realiseren. Om in de toenemende projectmatige vraag naar lichtoplossingen en producten voor de Openbare Verlichting van het merk Prolumia te kunnen voorzien...
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!