LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Licht NL levert led-armaturen voor 12 kilometer lange brandgrens Rotterdam
© Licht NL

Licht NL levert led-armaturen voor 12 kilometer lange brandgrens Rotterdam

Voor de 12 kilometer lange brandgrens in Rotterdam heeft Licht NL led-armaturen geleverd. Landschapsarchitect Adriaan Geuze bedacht het concept waarvan de verlichting 10 jaar na realisatie aan vervanging toe was.

Historie brandgrens
14 mei 1940, even voor 13.30 uur. Duitse vliegtuigen bombarderen de Rotterdamse binnenstad. De aanval zelf duurt nog geen kwartier, maar veroorzaakt een enorme brand die dagen voortwoedt en het oude centrum compleet in de as legt. Na de oorlog verrijst een nieuw centrum, maar het bombardement leeft voort als ankerpunt in het historisch bewustzijn en de identiteit van de stad. Er is een oud Rotterdam van vóór en een nieuw Rotterdam van na het bombardement. De scheiding tussen oud en nieuw blijft zichtbaar in de bebouwde ruimte. En krijgt een naam: de brandgrens.

Monument met 400 grondspots
In 2006 besloot het gemeentebestuur de brandgrens met een permanente markering onder de aandacht te brengen van het passerende publiek. De brandgrens als monument, als plaats van herinnering.

Landschapsarchitect Adriaan Geuze bedacht het concept. Zo’n 400 grondspots, verzonken in granieten trottoirtegels. 350 rode, 50 groene. Op het lichtvenster de gestileerde afbeelding van een vlammenzee met daarin het silhouet van Ossip Zadkine’s iconische beeld ‘De verwoeste stad’. De rode spots tonen ook nog de omtrek van een Duitse Heinkel bommenwerper. De groene niet. Die liggen op het Noordereiland in de Nieuwe Maas, waarvan ze de oost- en westpunt markeren. De branden die daar in mei 1940 woedden, ontstonden niet door Duitse bommen, maar door artillerievuur van de Nederlandse troepen die de stad verdedigden.

Vervanging
In mei 2010 werd het laatste deel van het project opgeleverd. Na 10 jaar waren de lichtobjecten toe aan vervanging. Licht NL kreeg de opdracht van de gemeente Rotterdam en selecteerde de Medio grondspot van Platek in nieuwe granito tegels met al ingestorte montagepot. Verbeteringen ten opzichte van de oude spots zijn de energiezuinigere led-techniek en het bolle in plaats van vlakke glas. Door de bolling is voortaan ook overdag en van grotere afstand zichtbaar welke kleur de spot heeft.

Nu in LED Magazine

maart 2020

LightingEurope publiceert guidelines Ecodesign en energy labeling: ‘We helpen de lichtindustrie navigeren door complexe nieuwe regelgeving’ Watervision: ‘Onder water zijn lumenwaarden niet representatief voor een optimaal...
Vacatures
Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Account Manager Lighting

Light-Select (onderdeel van Voltys Executive Search & Recruitment) is al ruim 15 jaar actief als gespecialiseerd recruitmentbureau binnen de verlichting. Al meer dan 4000 professionals uit de lichttechniek hebben zich ingeschreven op de...
Fulltime (40 uur) - Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Zwolle
kWh People zoekt:

Engineer Secundair

Functie omschrijving Engineer Secundair In de rol van Engineer maak je onderdeel uit van een afdeling dat zich voornamelijk bezig houdt met engineering, projectmanagement en advisering op het gebied van elektra en duurzame energieprojecten. Jou...
Fulltime (40 uur) - 6541 EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!