LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Licht NL levert led-armaturen voor 12 kilometer lange brandgrens Rotterdam
© Nathalie Peters | Licht NL

Licht NL levert led-armaturen voor 12 kilometer lange brandgrens Rotterdam

Voor de 12 kilometer lange brandgrens in Rotterdam heeft Licht NL led-armaturen geleverd. Landschapsarchitect Adriaan Geuze bedacht het concept waarvan de verlichting 10 jaar na realisatie aan vervanging toe was.

Historie brandgrens
14 mei 1940, even voor 13.30 uur. Duitse vliegtuigen bombarderen de Rotterdamse binnenstad. De aanval zelf duurt nog geen kwartier, maar veroorzaakt een enorme brand die dagen voortwoedt en het oude centrum compleet in de as legt. Na de oorlog verrijst een nieuw centrum, maar het bombardement leeft voort als ankerpunt in het historisch bewustzijn en de identiteit van de stad. Er is een oud Rotterdam van vóór en een nieuw Rotterdam van na het bombardement. De scheiding tussen oud en nieuw blijft zichtbaar in de bebouwde ruimte. En krijgt een naam: de brandgrens.

Monument met 400 grondspots
In 2006 besloot het gemeentebestuur de brandgrens met een permanente markering onder de aandacht te brengen van het passerende publiek. De brandgrens als monument, als plaats van herinnering.

Landschapsarchitect Adriaan Geuze bedacht het concept. Zo’n 400 grondspots, verzonken in granieten trottoirtegels. 350 rode, 50 groene. Op het lichtvenster de gestileerde afbeelding van een vlammenzee met daarin het silhouet van Ossip Zadkine’s iconische beeld ‘De verwoeste stad’. De rode spots tonen ook nog de omtrek van een Duitse Heinkel bommenwerper. De groene niet. Die liggen op het Noordereiland in de Nieuwe Maas, waarvan ze de oost- en westpunt markeren. De branden die daar in mei 1940 woedden, ontstonden niet door Duitse bommen, maar door artillerievuur van de Nederlandse troepen die de stad verdedigden.

Vervanging
In mei 2010 werd het laatste deel van het project opgeleverd. Na 10 jaar waren de lichtobjecten toe aan vervanging. Licht NL kreeg de opdracht van de gemeente Rotterdam en selecteerde de Medio grondspot van Platek in nieuwe granito tegels met al ingestorte montagepot. Verbeteringen ten opzichte van de oude spots zijn de energiezuinigere led-techniek en het bolle in plaats van vlakke glas. Door de bolling is voortaan ook overdag en van grotere afstand zichtbaar welke kleur de spot heeft.

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
Rena Electronica via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Business Development Manager LED-verlichting OEM markt Europa

Business Development Manager LED-verlichting OEM markt Europa Als Business Development Manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbreiden van ons netwerk in OEM markt voor LED-verlichting in een toe te wijzen deel van Europa. Je...
Fulltime (40 uur) - Zundert
Prolumia, via Agent251 zoekt:

Accountmanager Openbare Verlichting

Prolumia groeit en dat betekent dat we nieuwe collega’s nodig hebben om onze plannen te realiseren. Om in de toenemende projectmatige vraag naar lichtoplossingen en producten voor de Openbare Verlichting van het merk Prolumia te kunnen voorzien...
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!