LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verkopers slimme apparaten en onlinediensten verplicht om updates te leveren
© Signify

Verkopers slimme apparaten en onlinediensten verplicht om updates te leveren

Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv’s, verlichting, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges recht op software- en beveiligingsupdates.

Hetzelfde geldt voor de aanschaf van bijvoorbeeld games of applicaties, maar ook voor streamingdiensten. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Slimme verlichting
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken dat 8 op de 10 Nederlanders die thuis slimme apparaten hebben zich ervan bewust zijn dat deze apparaten gehackt kunnen worden. 18 procent van de Nederlanders meldde daarbij over slimme verlichting of lampen te beschikken.

Er bestaat nu geen expliciete verplichting om (veiligheids- en software-)updates te leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden. Consumenten lopen het risico dat hun apparaat of dienst het na verloop van tijd minder goed doet, omdat er op een gegeven moment geen updates meer komen. Door de invoering van een plicht voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit: dus wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar met hetzelfde systeem als bij garantie op aankopen. Een duurder product zal meestal dus een langere termijn van updates krijgen. De verkoper of handelaar zal afspraken moeten maken met een derde, zoals de fabrikant of een softwareleverancier, die de updates kan leveren.

Omkering bewijslast
Het recht op updates is niet de enige verbetering voor de consument. Het wetsvoorstel regelt ook dat de duur van de zogeheten omkering van de bewijslast straks wordt verlengd van 6 maanden naar 1 jaar. De bewijslast ligt bij de verkoper en niet bij de consument. Koopt iemand een smartphone en hij krijgt binnen een jaar een probleem met het toestel, dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Hiermee staat de consument sterker.

Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten om in Nederlands recht. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
Rena Electronica via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Business Development Manager LED-verlichting OEM markt Europa

Business Development Manager LED-verlichting OEM markt Europa Als Business Development Manager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbreiden van ons netwerk in OEM markt voor LED-verlichting in een toe te wijzen deel van Europa. Je...
Fulltime (40 uur) - Zundert
Schréder via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Business Development Manager - Industrie-, en Terreinverlichting

Voor onze nieuwe Business Unit gericht op de Industriële sector zijn wij op zoek naar een zelfstandige en pro-actieve: Business Development Manager - Industrie,- en Terreinverlichting. Binnen deze functie ben je verantwoordelijk voor het creëren...
Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!