LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Europese Investeringsbank: investeringen in energie-efficiëntie te lage prioriteit voor bedrijven
© Techniek Nederland

Europese Investeringsbank: investeringen in energie-efficiëntie te lage prioriteit voor bedrijven

Een nieuw onderzoeksrapport van de Europese Investeringsbank (EIB) toont aan dat slechts 40 procent van de Europese bedrijven heeft geïnvesteerd in maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Het rapport ‘Going Green - Who is investing in energy efficiency, and why it matters’ werpt nieuw licht op de investeringen van bedrijven in energie-efficiëntiemaatregelen en de rol van verschillende factoren in hun beslissingen. Het rapport is gebaseerd op de jaarlijkse EIB-investeringsenquête (EIBIS) bij 12.500 bedrijven in de Europese Unie. De resultaten worden vergeleken tussen landen (Europese Unie en de Verenigde Staten), sectoren en bedrijfsgrootteklassen om gebieden voor mogelijke verbetering te identificeren.

Een derde gebouwen voldoet aan normen
Het rapport stelt vast dat minder dan de helft van de EU-bedrijven heeft geïnvesteerd in maatregelen voor energie-efficiëntie en dat dit slechts een klein deel van hun totale investeringsbudget uitmaakt. De ondervraagde bedrijven stellen ook dat gemiddeld slechts een derde van hun gebouwenvoorraad voldoet aan de hoogste energie-efficiëntienormen, wat een enorm potentieel voor verdere energie-efficiëntiebesparingen laat zien. Het rapport stelt verder vast dat het besef van bedrijven over de voordelen van energie-efficiëntie van cruciaal belang is voor de invoering van energiebesparende maatregelen.

Slowakije vertoonde in 2019 het hoogste percentage bedrijven dat investeerde in energie-efficiëntie (61 procent), gevolgd door Spanje, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Portugal en Zweden. Alleen deze 7 EU-landen hebben een groter aandeel bedrijven dat in energie-efficiëntie investeert dan de Verenigde Staten, waar 47 procent van de bedrijven in energie-efficiëntie heeft geïnvesteerd.

Litouwen, Estland, Griekenland, Roemenië en Frankrijk bevonden zich daarentegen aan de andere kant van het spectrum. Wat betreft hun aandeel in de totale investeringen in verbeteringen van de energie-efficiëntie, gaven Europese bedrijven slechts 10 procent uit, terwijl dit cijfer voor Amerikaanse bedrijven 12 procent was.

Perceptie over gebouwkwaliteit verslechterd
Sinds 2016 is de perceptie van bedrijven over de kwaliteit van hun gebouwenbestand verslechterd. Dit lijkt te suggereren dat het grootste deel van de bestaande gebouwenvoorraad in Europa mogelijk nog niet voldoet aan recentelijk aangenomen energieprestatie-eisen en dat verbetering van de voorraad in overeenstemming met de nieuwe normen nog in behandeling is.

Het aandeel van bedrijven die investeren in maatregelen voor energie-efficiëntie is aanzienlijk hoger voor bedrijven met een energie-audit dan voor bedrijven zonder. 60 procent (74 procent in energie-intensieve industrieën) van EU-bedrijven met een energie-audit investeerde ook in verbeteringen van de energie-efficiëntie, wat aangeeft dat het besef van bedrijven over de voordelen van energie-efficiëntie van cruciaal belang is voor de invoering van maatregelen daarvoor. Bedrijven zonder energie-audit lijken aanzienlijk te investeren in andere gebieden dan energie-efficiëntie, mogelijk omdat ze de potentiële directe en indirecte voordelen van energiebesparende technologieën niet begrijpen.

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Lichtplan Adviseur & Lighting designer

Ter versterking van de binnendienst van onze opdrachtgever in de lichttechniek zoeken wij een zelfstandige: Licht Adviseur & Lighting designer Met je grote inlevingsvermogen voel je aan hoe architecten, adviseurs en installateurs en de...
Fulltime (40 uur) - Dordrecht
RENA Electronica via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Manager Sales & Marketing Slimme Electronica en LED-verlichting

Als commercieel directeur (slimme electronica en LED-verlicht) realiseer je de salesdoelstelingen en stuur je de afdeling Sales en Marketing aan. Je vertaalt de Rena strategie naar een strategisch en operationeel salesplan. Samen met het team...
Fulltime (40 uur) - Zundert
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!