LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Europese Investeringsbank: investeringen in energie-efficiëntie te lage prioriteit voor bedrijven
© Techniek Nederland

Europese Investeringsbank: investeringen in energie-efficiëntie te lage prioriteit voor bedrijven

Een nieuw onderzoeksrapport van de Europese Investeringsbank (EIB) toont aan dat slechts 40 procent van de Europese bedrijven heeft geïnvesteerd in maatregelen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Het rapport ‘Going Green - Who is investing in energy efficiency, and why it matters’ werpt nieuw licht op de investeringen van bedrijven in energie-efficiëntiemaatregelen en de rol van verschillende factoren in hun beslissingen. Het rapport is gebaseerd op de jaarlijkse EIB-investeringsenquête (EIBIS) bij 12.500 bedrijven in de Europese Unie. De resultaten worden vergeleken tussen landen (Europese Unie en de Verenigde Staten), sectoren en bedrijfsgrootteklassen om gebieden voor mogelijke verbetering te identificeren.

Een derde gebouwen voldoet aan normen
Het rapport stelt vast dat minder dan de helft van de EU-bedrijven heeft geïnvesteerd in maatregelen voor energie-efficiëntie en dat dit slechts een klein deel van hun totale investeringsbudget uitmaakt. De ondervraagde bedrijven stellen ook dat gemiddeld slechts een derde van hun gebouwenvoorraad voldoet aan de hoogste energie-efficiëntienormen, wat een enorm potentieel voor verdere energie-efficiëntiebesparingen laat zien. Het rapport stelt verder vast dat het besef van bedrijven over de voordelen van energie-efficiëntie van cruciaal belang is voor de invoering van energiebesparende maatregelen.

Slowakije vertoonde in 2019 het hoogste percentage bedrijven dat investeerde in energie-efficiëntie (61 procent), gevolgd door Spanje, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Portugal en Zweden. Alleen deze 7 EU-landen hebben een groter aandeel bedrijven dat in energie-efficiëntie investeert dan de Verenigde Staten, waar 47 procent van de bedrijven in energie-efficiëntie heeft geïnvesteerd.

Litouwen, Estland, Griekenland, Roemenië en Frankrijk bevonden zich daarentegen aan de andere kant van het spectrum. Wat betreft hun aandeel in de totale investeringen in verbeteringen van de energie-efficiëntie, gaven Europese bedrijven slechts 10 procent uit, terwijl dit cijfer voor Amerikaanse bedrijven 12 procent was.

Perceptie over gebouwkwaliteit verslechterd
Sinds 2016 is de perceptie van bedrijven over de kwaliteit van hun gebouwenbestand verslechterd. Dit lijkt te suggereren dat het grootste deel van de bestaande gebouwenvoorraad in Europa mogelijk nog niet voldoet aan recentelijk aangenomen energieprestatie-eisen en dat verbetering van de voorraad in overeenstemming met de nieuwe normen nog in behandeling is.

Het aandeel van bedrijven die investeren in maatregelen voor energie-efficiëntie is aanzienlijk hoger voor bedrijven met een energie-audit dan voor bedrijven zonder. 60 procent (74 procent in energie-intensieve industrieën) van EU-bedrijven met een energie-audit investeerde ook in verbeteringen van de energie-efficiëntie, wat aangeeft dat het besef van bedrijven over de voordelen van energie-efficiëntie van cruciaal belang is voor de invoering van maatregelen daarvoor. Bedrijven zonder energie-audit lijken aanzienlijk te investeren in andere gebieden dan energie-efficiëntie, mogelijk omdat ze de potentiële directe en indirecte voordelen van energiebesparende technologieën niet begrijpen.

Nu in LED Magazine

juni 2020

Ultraviolette desinfectie is geen wondermiddel tegen de coronapandemie: ‘De markt voor uv C-lampen explodeert’ Denis Mortiaux van Schréder Benelux: ‘Smart lighting is voor lange termijn en vraagt betrouwbare...
Vacatures
kWh People zoekt:

Engineer Elektrotechniek

Functie omschrijving Engineer Elektrotechniek Heb jij kennis en ervaring met complexe meetinstallaties en wil jij je bezig houden met complexe projecten op het gebied van energie? Voor een klant van ons in regio Utrecht zijn wij op zoek naar...
Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Luminext zoekt:

Front-end / Full-stack Developer Smart Lighting

De functie Luminext zoekt een enthousiaste Front-end Developer die mee wil bouwen aan het softwareplatform en bereid is zich verder te ontwikkelen. Met jouw gevoel voor techniek en design weet je doeltreffende front-end oplossingen te...
32-40 uur - Doorn, 3941BZ 2-B
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!