LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Fontys Hogescholen start onderzoek naar energiebesparing regionaal bedrijfsterrein
© TRILUX

Fontys Hogescholen start onderzoek naar energiebesparing regionaal bedrijfsterrein

Studenten van Fontys Hogescholen gaan onderzoek doen op bedrijventerrein Spikweien in Venlo. In dit project ontwikkelen studenten energiebesparingsscenario’s voor het bedrijventerrein.

Regionale bedrijventerreinen kunnen een grote rol spelen bij het halen van de klimaatdoelstellingen van de overheid. Zo’n 60 procent van de bedrijfsgebouwen is bijvoorbeeld geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak. Als dat in 20 procent van de gevallen ook daadwerkelijk gebeurt, dan scheelt dat jaarlijks ruim 5.000 ton aan CO2-uitstoot. Dat betoogde Jacko d’ Agnolo – projectmanager Innovatie en Duurzaamheid bij de stichting Ondernemend Venlo – bij de kick-off van een onderzoeksproject van Fontys Hogescholen op het bedrijventerrein Spikweien in Venlo.

In dit project ontwikkelen studenten energiebesparingsscenario’s voor het bedrijventerrein, modelleren die in het bestaand simulatiespel 'Cities: Skylines' en trainen professionals om het spel uiteindelijk te spelen. Doel van het onderzoek is om handelingsperspectief te bieden aan bedrijventerreinen met verduurzamingsambities door inzet van serious gaming.

Er zijn zo’n 1.300 ondernemingen uit Venlo en omgeving aangesloten bij Ondernemend Venlo. In Lomm willen de ondernemers op het businesspark samen met de gemeente Venlo bekijken op welke manier de energietransitie daar kan verlopen. Ook willen ze weten op welke manieren het gebied kan worden voorbereid op de gevolgen van de klimaatveranderingen en welke effecten die voorgenomen maatregelen kunnen hebben. Daarvoor bouwen de studenten het bedrijventerrein in Lomm en de directe omgeving in het spel ‘Cities: Skylines’ na.

Om de toekomst van Spikweien en de andere bedrijfsterreinen in Venlo letterlijk in beeld te brengen, moeten de studenten eerst een enorme hoeveelheid gegevens verzamelen en verwerken.

De doelstelling van het project is ambitieus. Er moeten uiteindelijk een aantal demonstratieprojecten worden opgezet. Dat kan variëren van het opzetten van een zogeheten ‘smart grid’ voor optimaal gebruik van de op het terrein beschikbare energie, tot een proefproject voor het opslaan van warmte en stroom. Het is de bedoeling dat de in dit project door de studenten van Fontys ontwikkelde methodieken en technieken straks ook gebruikt kunnen worden voor de verduurzaming van andere bedrijfsterreinen in Nederland.

Nu in LED Magazine

juni 2021

Praktijkrichtlijn daglicht in gebouwen in de maak: ‘NEN-EN 17037 slaat brug tussen de bouwkolom en lichtspecialisten’ Gunneman: lichttoepassing in extreme en veeleisende omstandigheden | ‘In het lichtplan 2.0 komen kwaliteit...
Vacatures
Wever & Ducré Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Accountmanager Architectural Lighting

Wever & Ducré is op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde accountmanager om een mooie bijdrage te gaan leveren aan het groeiende bedrijf. Met begeleiding en coaching van een commercieel directeur zal je zelfstandig aan projecten...
Fulltime (40 uur) - Amersfoort
Groenovatie B.V. zoekt:

Online Marketing Specialist

Ben jij op zoek naar een leuke baan in Joure?  Wil jij deel uitmaken van een deskundig, jong en gezellig team? Ben jij minstens hbo-opgeleid en heb jij minimaal 2 jaar werkervaring op het gebied van online marketing? Lees dan snel verder want...
Parttime (24 uur) - Joure, 8502TH, 3G
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!