LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LightingEurope vraagt Europese Unie om deadline kaderrichtlijn afvalstoffen op te schuiven

LightingEurope vraagt Europese Unie om deadline kaderrichtlijn afvalstoffen op te schuiven

LightingEurope roept samen met 40 industrieorganisaties de EU op om de deadline voor de kaderrichtlijn afvalstoffen op te schuiven. De organisaties hebben aangeklopt bij de voorzitter van de Europese Commissie.

In een gezamenlijke brief aan Ursula von der Leyen vragen de 40 organisaties om uitvoeringsproblemen binnen de EU-kaderrichtlijn afvalstoffen (WFD, red. zie kader) op te lossen. De organisaties hebben met name zorgen over de databank van zorgwekkende stoffen in producten (SCIP).

12 maanden uitstel
De ondertekenaars van de brief vragen president Von der Leyen om onmiddellijk actie te ondernemen. Allereerst vragen zij om de SCIP-notificatiedeadline van 5 januari 2021 met ten minste 12 maanden uit te stellen tot het moment dat de database is voltooid.

Verder wordt Von der Leyen gevraagd een onderzoek uit te voeren naar het nut, de haalbaarheid, de proportionaliteit en de impact van de database, en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) de opdracht te geven om de SCIP-database aan te passen aan de uitkomsten van dat onderzoek.

Ernstige zorgen
ECHA slaagde er volgens de 40 organisaties niet in de databaseontwikkeling af te ronden binnen het vereiste tijdsbestek van januari 2020, waardoor bedrijven hun eigen systemen niet konden ontwikkelen, testen en aanpassen om de kennisgevingstermijn van januari 2021 te halen.

De ondertekenaars hebben ernstige zorgen over de werkbaarheid, proportionaliteit en waarde van de SCIP-database, die de afgelopen 2 jaar herhaaldelijk zijn geuit, maar niet zijn weggenomen door de Europese Commissie, noch door ECHA. 'LightingEurope begrijpt en ondersteunt de EU-visie uiteengezet in de Green Deal. Een project van de omvang van de SCIP-database verdient meer tijd en geeft stof tot nadenken als we het goed willen doen. We vragen toezichthouders in heel Europa om het huidige tijdschema aan te passen en met ons samen te werken en een project vorm te geven dat zal werken', aldus Ourania Georgoutsakou, secretaris-generaal van LightingEurope.

De kaderrichtlijn afvalstoffen (WFD) in een notendop

In de kaderrichtlijn afvalstoffen, oftewel de EU Waste Framework Directive (WFD),  worden maatregelen beschreven ter bestrijding van de negatieve gevolgen van de productie en het beheer van afval voor het milieu en de menselijke gezondheid, en ter verbetering van het efficiënte gebruik van middelen die cruciaal zijn voor de overgang naar een circulaire economie.

Als onderdeel van de uitvoering van het actieplan van de EU voor de circulaire economie, dat in 2015 is vastgesteld, is de kaderrichtlijn afvalstoffen in juli 2018 van kracht geworden. Hiermee kreeg het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) de taak om een gegevensbank te ontwikkelen met informatie over producten met zeer zorgwekkende stoffen, oftewel Substance of Very High Concern (SVHC), die op de lijst van stoffen die voor verplichte autorisatie in aanmerking komen (kandidaatlijst) staan.

SCIP-gegevensbank
De SCIP-gegevensbank bevat informatie die aan ECHA is verstrekt door bedrijven die voorwerpen met stoffen van de kandidaatlijst produceren, invoeren of leveren. Deze kunnen in de EU worden geproduceerd of vanuit landen buiten de EU worden ingevoerd. De informatie in de gegevensbank helpt afvalverwerkers om voorwerpen met SVHC’s te scheiden en te recycleren, en consumenten om weloverwogen keuzen te maken en te bepalen hoe zij deze voorwerpen het best kunnen gebruiken en van de hand doen. Over het geheel moet de gegevensbank bijdragen aan de geleidelijke vervanging van zorgwekkende stoffen in voorwerpen en aan de ontwikkeling van veiliger alternatieven.

Tijdlijn
4 juli 2018: herziene kaderrichtlijn afvalstoffen van kracht
Begin 2020: vrijgave van prototype van de gegevensbank
Vanaf 5 januari 2021: verplichting voor leveranciers van voorwerpen om informatie voor de gegevensbank aan te leveren

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
Prolumia, via Agent251 zoekt:

Accountmanager Openbare Verlichting

Prolumia groeit en dat betekent dat we nieuwe collega’s nodig hebben om onze plannen te realiseren. Om in de toenemende projectmatige vraag naar lichtoplossingen en producten voor de Openbare Verlichting van het merk Prolumia te kunnen voorzien...
Fulltime (40 uur) - Nederland
XAL / Wever & Ducré via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Accountmanager/ Lichtadviseur bij XAL

XAL staat voor een dynamische werkomgeving die nog volop in de groei is. Prestatie is een belangrijk component en biedt een goede drijfveer om volop aan de slag te gaan bij dit mooie internationale bedrijf gefocust op licht, lichtdesign en...
Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!