LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ipv Delft maakt levensgroot lichthuis(je) voor Haarlem
© ipv Delft

ipv Delft maakt levensgroot lichthuis(je) voor Haarlem

De monumentale Grote of St. Bavokerk in Haarlem komt dankzij doordachte verlichting nu ook ’s avonds tot haar recht. Naar ontwerp van ipv Delft wordt zowel de buitenkant als het interieur aangelicht.

De nadruk ligt daarbij op de gotische architectuur en het creëren van diepte en transparantie.

Met de nieuwe verlichting vormt het gebouw in het avondbeeld een aantrekkelijk middelpunt voor de stad. Zowel de complexiteit van het bouwwerk, met zijn vele bouwvolumes, als de gotische architectuur zijn dankzij het gerealiseerde lichtontwerp zichtbaar.

Verticale bouwelementen
Het gebouw heeft veel typisch gotische verticale bouwelementen, zoals steunberen en pinakels en een heel ritmische opbouw van het hoofdvolume. Door in het lichtbeeld vooral deze elementen te benadrukken, ontstaat een aantrekkelijk en gelaagd beeld. Ook de aanlichting van de binnenzijde van de bogen en de balustrades draagt hieraan bij.

Ook voor het interieur maakte het ontwerpbureau een nieuw ontwerp. Uitgangspunt was dat de verlichting energiezuinig zou worden en eenvoudig te bedienen. Verder zijn de armaturen in de nieuwe situatie zowel binnen als buiten nauwelijks zichtbaar.

Binnen geven de verlichte gewelven een gevoel van ruimte. Van buitenaf krijgt de kerk  aanzienlijk meer diepte en transparantie. Het gebouw wordt een levensgroot lichthuisje voor de stad.

Per armatuur instelbaar
De totaalverlichting van de kerk gaat rond zonsondergang in enkele minuten gefaseerd aan. Het exterieur is dan dominant, het interieur zichtbaar. Om 23.00 uur schakelt het nachtprogramma in, wat betekent dat de gevelverlichting iets dimt en het interieur dominant wordt. Vanaf middernacht gaat alle verlichting vervolgens in een half uur gefaseerd uit.

Het gehele verlichtingssysteem is volledig per armatuur instelbaar. Daarvan wordt onder meer gebruikgemaakt om de armaturen die de vliegroutes van vleermuizen verstoren, in de kerk af te schakelen als de vleermuizen actief zijn. De verlichting is onlangs als geschenk aangeboden aan de stad, exact 500 jaar nadat de bouw van de kerk voltooid werd.

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Lichtplan Adviseur & Lighting designer

Ter versterking van de binnendienst van onze opdrachtgever in de lichttechniek zoeken wij een zelfstandige: Licht Adviseur & Lighting designer Met je grote inlevingsvermogen voel je aan hoe architecten, adviseurs en installateurs en de...
Fulltime (40 uur) - Dordrecht
Somfy via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Sales Director - Project Business at Somfy (Northern Europe)

For our division which is entirely dedicated to project business in commercial and residential projects we are looking for a Sales Director who is keen to drive the profit and growth by defining and implementing the Northern Europe (NEBA) Project...
Fulltime (40 uur) - Hoofddorp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!