LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Wageningen start onderzoek teelt komkommer in verticale led-boerderij
© WUR

Universiteit Wageningen start onderzoek teelt komkommer in verticale led-boerderij

Wageningen University & Research start een onderzoek naar het telen van komkommers in een verticale boerderij die uitgerust is met led-verlichting.

In de glastuinbouw is uniformiteit in het klimaat erg belangrijk om te komen tot een uniform gewas. Dit kan gerealiseerd worden in een daglichtloze teeltcel, oftwel vertical farm.

Gelijkmatige teeltcondities
Met name voor bijvoorbeeld opkweek van jonge planten is er behoefte aan jaarrond gelijkmatige teeltcondities zoals lichtintensiteit en –kwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit gaat in sommige gevallen verder dan de sturingsmogelijkheden in een kas, maar kan wel gerealiseerd worden in een vertical farm.

Een grote kostenpost in daglichtloze teeltsystemen is elektriciteit voor koeling en belichting. De vraag is dan ook of er belicht kan worden op basis van het verloop van de elektriciteitsprijzen in plaats van een traditioneel dag/nachtritme, en hoe dit de groei en ontwikkeling van het gewas beïnvloedt. Met andere woorden: hoe flexibel zijn de planten?

Daglichtloos telen
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zijn er in 2019 en 2020 in het kader van het door de Club van 100 gefinancierde project ‘Daglichtloos Telen’ in 3 klimaatkamers in Wageningen een aantal proeven gedaan, waarbij verschillende lichtbehandelingen zijn toegepast. Deze behandelingen verschilden in momenten van belichting, waarbij niet of minder belicht werd tijdens de uren van de dag dat de elektriciteitsprijzen het hoogst zijn. Er zijn proeven gedaan met tomaat en lisianthus, waarbij is aangetoond dat deze gewassen vrij flexibel zijn, hoewel de reacties afhankelijk zijn van gewas en cultivar. Deze resultaten bieden nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van dynamische lichtregimes.

Dit principe wordt verder ontwikkeld in de nieuwe Vertical Farm-faciliteit van de businessunit Glastuinbouw van Wageningen University en Research in Bleiswijk. De principes van een dynamisch belichtingsregime, waarbij niet belicht wordt in de dure uren, worden dan toegepast in een vruchtdragend komkommergewas. Daarmee wordt gekeken in hoeverre de principes en resultaten die zijn opgedaan in jonge planten ook toepasbaar zijn in een hoog opgaand, generatief gewas.

Nu in LED Magazine

september 2020

Steeds meer armatuurfamilies Zhaga gecertificeerd: standaardisatie interfaces in verlichting moet belofte smart cities waarmaken Kromwijk Elektro is booming: ‘De led-transitie heeft een enorme impact op ons vak’ Rob van Heur over...
Vacatures
Somfy via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Sales Director - Project Business at Somfy (Northern Europe)

For our division which is entirely dedicated to project business in commercial and residential projects we are looking for a Sales Director who is keen to drive the profit and growth by defining and implementing the Northern Europe (NEBA) Project...
Fulltime (40 uur) - Hoofddorp
LumiParts - via Agent251 zoekt:

Accountmanager New Business

Bij het jonge en ambitieuze verlichtingsbedrijf Lumi Parts is een vacature voor een Accountmanager New Business die buiten de gebaande paden projectverkopen gaat realiseren. Jij ziet kansen om via interieur ontwerpers, elektrotechnische...
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!