LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SPIE wil via innovatieproject SMART-SPACE slimme verlichting nog slimmer maken
© SPIE

SPIE wil via innovatieproject SMART-SPACE slimme verlichting nog slimmer maken

SPIE wil via het Europese innovatieproject SMART-SPACE zorgen dat openbare verlichting binnen gemeenten nóg duurzamer kan door toepassing van slimme technieken.

Dit gebeurt in Nederland in Middelburg. Het Sustainable Public Spaces Across the NWE Region (SMART-SPACE)-project is, in samenwerking met onder andere verschillende gemeenten, universiteiten en bedrijven, een onderzoek gestart om de huidige ‘slimme verlichting’ nog slimmer te maken en daarmee nog meer energie te besparen.

4 gemeenten
In Europa zijn 4 gemeenten die hier onderdeel van zijn: Middelburg (Nederland), Tipperary (Ierland), Sint Niklaas en Oostende (België). Een van de bijzonderheden van dit project is dat er wordt gekeken hoe de verlichting geoptimaliseerd kan worden met behulp van sensoren. Te denken valt aan het opschalen van licht in de aanwezigheid van grote groepen mensen, of juist het dimmen van de verlichting wanneer er niemand op straat is. De sensoriek kan onderscheid maken tussen voetgangers, fietsers en automobilisten. Het onderzoek gaat onder andere over een optimalisatie van energiebesparing door dit soort sensoriek toe te passen.

Het uitgangspunt voor alle gemeenten is: veiligheid voorop. Toch kan de openbare verlichting vaak gedimd worden om energie te besparen. Er is dus altijd een afweging tussen veiligheid en energiebesparing. De sensoriek in dit project kan deze balans optimaliseren. Voorbeelden van situaties waarin sensoriek kan bijdragen aan deze balans zijn enhanced-shopping experience (winkelbeleving verbeteren), enhanced-nightlife experience (nachtleven veiliger maken), veilig verplaatsen van bewoners, oriëntatievermogen door verlichting, enhanced-event experiences (verbeteren van beleving tijdens evenementen). Er wordt dus met heel verschillende scenario’s binnen stedelijke omgevingen gewerkt.    

Dit project, dat binnen het Interreg NWE-programma loopt, wordt eind 2021 afgerond en moet de uitrol van slimme openbare verlichting naar andere kleine en middelgrote gemeenten op de lange termijn stimuleren. Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Nu in LED Magazine

december 2020

Lightronics pakt draad weer op na verwoestende brand: ‘Ik zag mijn levenswerk in rook opgaan’ John de Joode nieuwe president ELEA: ‘We zijn het belang van de kwaliteit van licht uit het oog verloren tijdens de...
Vacatures
Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Lichtplan Adviseur & Lighting designer

Functie omschrijving Lichtplan Adviseur & Lighting designer Ter versterking van de binnendienst van onze opdrachtgever in de lichttechniek zoeken wij een zelfstandige: Licht Adviseur & Lighting designer Met je grote...
Fulltime (40 uur) - Regio Dordrecht, Moerdijk
LumiParts - via Agent251 zoekt:

Accountmanager New Business

Bij het jonge en ambitieuze verlichtingsbedrijf Lumi Parts is een vacature voor een Accountmanager New Business die buiten de gebaande paden projectverkopen gaat realiseren. Jij ziet kansen om via interieur ontwerpers, elektrotechnische...
Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!