- CLS levert led-verlichting voor Museum De Bastei in Nijmegen
- Stadskantoor Utrecht mogelijk verkozen tot slimste gebouw van Nederland
- TrendForce: wereldwijde vraag naar led’s zal zich in 2021 herstellen
- Liander rolt in 15 gemeenten Zuid-Holland slimme openbare verlichting uit
- SPIE wil via innovatieproject SMART-SPACE slimme verlichting nog slimmer maken
- Osram kondigt draagbare uv C-luchtreinigers aan
- Blauwe verlichting voor politiebikers
- Signify voegt Artechno toe aan Philips tuinbouw led-partnernetwerk
SPIE wil via innovatieproject SMART-SPACE slimme verlichting nog slimmer maken
SPIE wil via het Europese innovatieproject SMART-SPACE zorgen dat openbare verlichting binnen gemeenten nóg duurzamer kan door toepassing van slimme technieken.
Dit gebeurt in Nederland in Middelburg. Het Sustainable Public Spaces Across the NWE Region (SMART-SPACE)-project is, in samenwerking met onder andere verschillende gemeenten, universiteiten en bedrijven, een onderzoek gestart om de huidige ‘slimme verlichting’ nog slimmer te maken en daarmee nog meer energie te besparen.
4 gemeenten
In Europa zijn 4 gemeenten die hier onderdeel van zijn: Middelburg (Nederland), Tipperary (Ierland), Sint Niklaas en Oostende (België). Een van de bijzonderheden van dit project is dat er wordt gekeken hoe de verlichting geoptimaliseerd kan worden met behulp van sensoren. Te denken valt aan het opschalen van licht in de aanwezigheid van grote groepen mensen, of juist het dimmen van de verlichting wanneer er niemand op straat is. De sensoriek kan onderscheid maken tussen voetgangers, fietsers en automobilisten. Het onderzoek gaat onder andere over een optimalisatie van energiebesparing door dit soort sensoriek toe te passen.
Het uitgangspunt voor alle gemeenten is: veiligheid voorop. Toch kan de openbare verlichting vaak gedimd worden om energie te besparen. Er is dus altijd een afweging tussen veiligheid en energiebesparing. De sensoriek in dit project kan deze balans optimaliseren. Voorbeelden van situaties waarin sensoriek kan bijdragen aan deze balans zijn enhanced-shopping experience (winkelbeleving verbeteren), enhanced-nightlife experience (nachtleven veiliger maken), veilig verplaatsen van bewoners, oriëntatievermogen door verlichting, enhanced-event experiences (verbeteren van beleving tijdens evenementen). Er wordt dus met heel verschillende scenario’s binnen stedelijke omgevingen gewerkt.
Dit project, dat binnen het Interreg NWE-programma loopt, wordt eind 2021 afgerond en moet de uitrol van slimme openbare verlichting naar andere kleine en middelgrote gemeenten op de lange termijn stimuleren. Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.