- CLS levert led-verlichting voor Museum De Bastei in Nijmegen
- Stadskantoor Utrecht mogelijk verkozen tot slimste gebouw van Nederland
- TrendForce: wereldwijde vraag naar led’s zal zich in 2021 herstellen
- Liander rolt in 15 gemeenten Zuid-Holland slimme openbare verlichting uit
- SPIE wil via innovatieproject SMART-SPACE slimme verlichting nog slimmer maken
- Osram kondigt draagbare uv C-luchtreinigers aan
- Blauwe verlichting voor politiebikers
- Signify voegt Artechno toe aan Philips tuinbouw led-partnernetwerk
Liander rolt in 15 gemeenten Zuid-Holland slimme openbare verlichting uit
Netbeheerder Liander rolt in 15 gemeenten in Zuid-Holland de komende periode een nieuw digitaal systeem uit om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen.
In de 15 gemeenten in Zuid-Holland waar Liander netbeheerder is, worden de komende weken de laatste oude besturingskastjes vervangen. Eerder gebeurde dit al in Friesland.
Overdag branden
Liander roept nu de hulp in van de inwoners om mee te helpen oude kastjes op te sporen. Op plaatsen waar deze nog aanwezig zijn, blijft de straatverlichting overdag branden. Dit kan dan worden doorgegeven aan de gemeente, net als bij een normale storing aan de straatverlichting.
Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude en Zuidplas centraal aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt 2 keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten.
Achterhaald
Liander krijgt via de gemeente de meldingen door. Monteurs van Liander gaan op basis van deze meldingen de laatste kastjes vervangen. De periode waarin de straatverlichting overdag wordt aangezet, duurt tot vrijdag 5 februari. Op 1 april stopt het ToonFrequent-signaal van Liander voor de openbare verlichting in Zuid-Holland definitief.
Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied gaan besturen. Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat verhogen.