LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Hortilux ontwikkelt groeilichtoplossing op maat voor Kiepflower
© Hortilux

Hortilux ontwikkelt groeilichtoplossing op maat voor Kiepflower

Een veranderde marktsituatie dwong Nico en Albert Kiep van Kiepflower om in te zetten op de teelt van chrysanten met een hoger takgewicht. Hortilux ontwikkelde samen met hen een led-groeilichtoplossing op maat.

Dit resulteerde uiteindelijk in een uitbreiding van het HPS-groeilichtsysteem met led-armaturen van Hortilux. De ondernemers kunnen nu daadwerkelijk zwaardere takken afleveren, en hebben tegelijkertijd de mogelijkheid om hun productie te optimaliseren en de teeltcyclus te verkorten.

11 hectare
Met een oppervlak van 11 hectare hoort Kiepflower in Nieuwaal tot de toonaangevende chrysantenbedrijven in Nederland. Nico en Albert Kiep telen een breed assortiment troschrysanten, met name bestemd voor de grootschalige retail.

Om jaarrond te kunnen produceren, teelden de ondernemers jarenlang onder HPS-lampen met een vermogen van 80 µmol/vierkante meter/seconde. Dit lichtniveau is relatief laag voor chrysanten. ‘De meeste afnemers wensten namelijk geen topzware chrysanten; een takgewicht van 60 à 65 gram met een lengte van 65 centimeter was voldoende.’

Engelse markt viel weg
Dit veranderde toen de Engelse afzetmarkt, die goed was voor zo’n 34 procent van de omzet, vorig jaar wegviel. Hierdoor ontstond bij vader en zoon Kiep de behoefte om deels zwaardere takken te gaan produceren.

Om dit te realiseren, besloten de chrysantentelers om het belichtingsniveau in de 4,5 hectare tellende kas in Nieuwaal uit te breiden. De vraag was echter met welke groeilichtinstallatie de gewenste doelstelling optimaal gerealiseerd kon worden. Nico en Albert Kiep zochten daarop contact met accountmanager Kurt Zwemstra van Hortilux. Hij bracht, samen met de ondernemers, het probleem en de mogelijke oplossingsrichtingen in kaart. ‘Op basis van onze ervaringen in eerdere projecten, kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat verdubbeling van het lichtniveau van 80 naar 160 µmol/vierkante meter/seconde noodzakelijk was om het gewenste takgewicht te realiseren’, vertelt Zwemstra.

Bewust led
De chrysantentelers kozen bewust voor uitbreiding met led-armaturen. Door de keuze voor led konden ze tegen relatief lage kosten het lichtniveau verdubbelen.

Met een fiftyfifty-verhouding tussen led en HPS kunnen chrysanten goed en veilig worden geteeld, bij een optimaal klimaat. Hortilux heeft een lichtplan op maat opgesteld voor Kiepflower. De HORTILED Top-armaturen bleken het meest optimaal voor de lichtverdeling. De praktijk toont inmiddels aan dat het prima mogelijk is om chrysanten te telen onder een combinatie van HPS- en led-armaturen.

Nu in LED Magazine

maart 2021

Techniek Nederland slaat handen ineen met hele lichtketen: nieuwe richtlijn gewenst voor realisatie eigentijdse lichtinstallaties Intelligente lamp voor ouderen en ouderenzorg: Nobi voorkomt en herkent val, alarmeert en maakt ook nog een praatje...
Vacatures
Glamox B.V. zoekt:

Lichtontwerper

Werken bij Glamox in Numansdorp ! Ter versterking van onze binnendienst zoeken wij een zelfstandige: Lichtontwerper Je voelt aan hoe eindgebruikers, architecten, adviseurs en installateurs in de utiliteit, gezondheidszorg en industrie...
Fulltime (40 uur) - Numansdorp
Ecolight B.V. via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Accountmanager Lichttechniek en Noodverlichting Noordoost Nederland bij Ecolight B.V.

Ecolight B.V. opgericht in 1994 te Breda, een van oorsprong Nederlandse fabrikant van Noodverlichting, maakt sinds 2011 deel uit van het Spaanse Technologie concern, Normagrup Technology S.A. De niet aflatende drang naar productverbetering,...
Fulltime (40 uur) - 8040 Zwolle
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!