LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Red Dot Design Award 2021  voor led-armatuur AMBITUS
© Rainlight

Red Dot Design Award 2021 voor led-armatuur AMBITUS

Yorgo Lykouria heeft een Red Dot Design Award 2021 ontvangen voor AMBITUS, een armatuur ontworpen voor de Oostenrijkse fabrikant Zumtobel. Het gaat om een ‘Best of the Best’ product award.

Yorgo Lykouria, oprichter en creatief directeur van Rainlight, werkt al 10 jaar samen met Zumtobel. Het AMBITUS-armatuur onderscheidt zich door zijn compacte profiel en ronde vorm voor een maximale lichtspreiding.

Bolvormig
Dat is volgens de ontwerper een unicum in een sector die wordt gedomineerd door lineaire vormen. Lykouria legt uit: 'Het leek me een paradox om een armatuur met rechte lijnen te ontwerpen wanneer alle natuurlijke lichtbronnen, zoals de zon en de maan, bolvormig zijn. Lineaire verlichtingssystemen leiden vaak eerder tot verstoring dan orde in een gebouw met een complexe geometrie. AMBITUS lost deze uitdaging op omdat een cirkel van één punt is afgeleid, waardoor hij vanuit elke richting zonder enige belemmering kan schijnen.' 

Bijna 360 graden
De ringvorm van het armatuur betekent een lichtspreiding van bijna 360 graden. Dit zorgt voor maximale efficiëntie en optimale lichtkwaliteit. Een kantoor met 2 personen zou normaliter 2 lineaire verlichtingsoplossingen vereisen, maar één ringarmatuur volstaat om een voldoende hoge lichtkwaliteit aan beide werkplekken te garanderen. Daarmee is AMBITUS het meest indrukwekkende ronde armatuur voor kantoren.

De ontwikkeling van het ontwerp omvatte het gebruik van buigzame led's en een uiterst complex toolingproces. Het geperforeerde patroon van AMBITUS is met behulp van geavanceerde rekenformules tot stand gekomen. Het abstracte ontwerp doet denken aan een sterrenhemel, waarbij het armatuur wordt opgehangen aan opvallend dunne kabels die ook stroom en data vervoeren. Het resultaat is een exact, elegant product dat design combineert met haarscherpe functionaliteit.

Direct en indirect
AMBITUS biedt afstelbare witte, directe en indirecte verlichting, en heeft de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen via programmeersystemen of rechtstreeks via een smartphone. Uit onderzoek is gebleken dat licht niet alleen een visuele functie heeft, maar ook een emotionele en biologische. AMBITUS kan, afhankelijk van het biologische ritme van de gebruiker, harmonie bereiken door energie- gevend of kalmerend licht te leveren.

Zumtobel sleept overigens nog 2 Red Dot Design Awards in de wacht; een voor een flexibele spot en een voor een samenwerking met de Oostenrijkse designstudio EOOS.

Nu in LED Magazine

maart 2021

Techniek Nederland slaat handen ineen met hele lichtketen: nieuwe richtlijn gewenst voor realisatie eigentijdse lichtinstallaties Intelligente lamp voor ouderen en ouderenzorg: Nobi voorkomt en herkent val, alarmeert en maakt ook nog een praatje...
Vacatures
MEGAMAN zoekt:

Inkoop & Operations Manager

MEGAMAN Kunstlicht versterkt en bevordert de manier waarop wij leven en werken. Het brengt ons veiligheid, comfort en productiviteit. MEGAMAN® stelt zich ten doel licht te verschaffen op een wijze die werkelijk  duurzaam,...
Fulltime (40 uur) - Almere, 1355 EA, 9
Schréder Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Smart City Solutions Expert - Benelux

Schréder has a century-long tradition of innovation and entrepreneurial spirit, with an ultimate focus on creating meaningful moments for people in public spaces. In 2019, we started creating the future of LightabilityTM by building a new center of...
Fulltime (40 uur) - Belgium or Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!