LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Heerenveen start met grootschalige uitrol led-verlichting
© Gemeente Heerenveen

Gemeente Heerenveen start met grootschalige uitrol led-verlichting

De gemeente start met het grootschalig verledden van de openbare verlichting. Wethouder Hedwich Rinkes heeft het startsein gegeven door in een hoogwerker een led-armatuur te plaatsen aan de Innovatielaan.

'Het verledden van de openbare verlichting draagt bij aan duurzaamheid en dus aan de klimaatdoelen', stelt de wethouder. 'Door dit versneld en grootschaliger te doen, kunnen we eerder profiteren van de voordelen die led-verlichting biedt. We zetten hiermee grote stappen in het realiseren van onze duurzaamheidsambitie.'

60 tot 80 procent besparing
De nieuwe lampen leveren de gemeente circa 60 tot 80 procent energiebesparing op ten opzichte van de oude armaturen. Verder zijn de led-armaturen veel minder gevoelig voor storingen, waardoor de onderhoudskosten straks lager zijn.

De nieuwe led-armaturen zijn voorzien van een dimregime. Bij het inschakelen van de verlichting branden de lampen op volle sterkte. Gedurende de avond en nacht dimt de verlichting in stappen. In de vroege ochtend gaat het lichtniveau weer omhoog. Alle verlichting blijft dus gedurende de gehele nacht branden. In het verleden werd een deel van de straatverlichting gedurende de nacht geheel uitgeschakeld.

Uitvoering
De vervanging van de armaturen start langs de hoofdwegen en op bedrijventerreinen van Heerenveen. Hier is het verbruik van de openbare verlichting hoog en levert de vervanging direct een aanmerkelijk voordeel op.

Het versneld verledden van de openbare verlichting vraagt een extra investering van circa 200.000 euro per jaar. Deze investering is vorig jaar al vanuit het duurzaamheidsprogramma en energieakkoord door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Na vervanging van de in totaal 9.000 lampen in de gemeente wordt jaarlijks 125.000 euro bespaard op energiekosten en 40.000 euro voordeel op onderhoudskosten. Dit laatste voordeel ontstaat doordat de lichtbronnen niet meer periodiek vervangen hoeven te worden.

Door nu op grotere schaal de armaturen te vervangen, kan sneller geprofiteerd worden van de voordelen van led-verlichting. Bij het vervangen van de armaturen worden de lichtmasten niet vervangen.

Nu in LED Magazine

juni 2021

Praktijkrichtlijn daglicht in gebouwen in de maak: ‘NEN-EN 17037 slaat brug tussen de bouwkolom en lichtspecialisten’ Gunneman: lichttoepassing in extreme en veeleisende omstandigheden | ‘In het lichtplan 2.0 komen kwaliteit...
Vacatures
Delta Light Nederland Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Account/Project Manager - Region East NL

At Delta Light – a Belgian family business – we design and manufacture architectural lighting and collaborate with architects, designers, contractors and investors to integrate light into their projects. We have been doing this through a...
Fulltime (40 uur) - Zwolle
Axioma Nederland Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Commercieel (Technisch) Medewerker Binnendienst (verlichting/elektrotechniek)

Door het groeiende succes wenst Axioma BV haar team te versterken met een (m/v):  Commercieel (Technisch) Medewerker Binnendienst (IJsselstein). Na een interne opleiding ben je verantwoordelijk voor het klantenbeheer van de Nederlandse...
Fulltime (40 uur) - IJsselstein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!