LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Aantal aanvragen Energie Investeringsaftrek (EIA) voor led-verlichting daalt voor vierde jaar op rij
© LEDVANCE

Aantal aanvragen Energie Investeringsaftrek (EIA) voor led-verlichting daalt voor vierde jaar op rij

Voor het vierde jaar op rij is het aantal aanvragen voor led-verlichting bij de Energie Investeringsaftrek (EIA) gedaald. Led-verlichting staat nog wel altijd in de top 3 van populairste maatregelen.

Maar waar in 2019 voor led-verlichting nog 4.458 aanvragen binnenkwamen voor een investeringsbedrag van 70,5 miljoen euro, waren dat afgelopen jaar slechts 3.367 aanvragen voor een investeringsbedrag van 58 miljoen euro.

Tuinbouw
Meer specifiek gaat het om led-armaturen met een gemeld investeringsbedrag van 34,6 miljoen euro en 1.969 aanvragen en om led-spots of led-downlighters met een gemeld investeringsbedrag van 23,4 miljoen euro en 1.398 aanvragen.

Verder zijn voor belichtingssystemen van tuinbouwgewassen 121 aanvragen binnengekomen met een gemeld investeringsbedrag van 69,5 miljoen euro.

Brabant leidt de dans
Nederlandse bedrijven hebben in 2020 samen voor ruim 1,7 miljard euro aan investeringen in energiezuinige maatregelen gemeld. De EIA leverde naar verwachting een voordeel van 144 miljoen euro (red. er was 147 miljoen euro budget) voor Nederlandse bedrijven die investeerden in energiebesparende investeringen. De energie-investeringen realiseren een energiebesparing vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 326.000 huishoudens.

Ruim 11.000 ondernemers maakten gebruik van de regeling. In totaal zijn er 19.450 meldingen gedaan, waarbij de provincie Noord-Brabant koploper is met 3.732 meldingen. Het gemelde investeringsbedrag is met 370 miljoen het hoogst in Zuid-Holland. De hoogste investeringen in energiebesparende technieken kwamen voor rekening van de industrie met 700 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 is dit een afname van 60 miljoen euro. De gebouwde omgeving staat op een goede nummer 2 met 572 miljoen euro aan investeringen, een toename met 15 miljoen euro. In transportmiddelen zijn dit jaar bijna evenveel investeringen gedaan als het jaar daarvoor.

Historie aanvragen
In totaal investeerden ondernemers in Nederland in 2020 1.744 miljoen euro in duurzame techniek. Daarmee stijgt het totale investeringsbedrag ten opzichte van het voorgaande jaar met 3 procent, terwijl het aantal aanvragen met 2 procent steeg zoals uit onderstaande tabel met aanvragen en investeringsbedragen blijkt.

EIA

Aantal meldingen

Wijziging t.o.v. voorgaand jaar

Investeringsbedrag
(x 1 miljoen euro)

Wijziging t.o.v. voorgaand jaar

2020

19.450

+2 procent

1.744

+3 procent

2019

19.128

-1 procent

1.700

+5 procent

2018

19.359

+9 procent

1.616

+6 procent

Dat ondernemers steeds meer investeren in energiebesparende maatregelen is duidelijk te zien in het hieronder afgebeelde investeringspatroon van de afgelopen 23 jaar. In het eerste jaar van het bestaan van de EIA werd bijna 500 miljoen euro uitgegeven aan energiebesparende investeringen. Dit is ondertussen bijna verviervoudigd met 1,7 miljard euro.

Nu in LED Magazine

juni 2021

Praktijkrichtlijn daglicht in gebouwen in de maak: ‘NEN-EN 17037 slaat brug tussen de bouwkolom en lichtspecialisten’ Gunneman: lichttoepassing in extreme en veeleisende omstandigheden | ‘In het lichtplan 2.0 komen kwaliteit...
Vacatures
Opple zoekt:

Regional Account Manager Lighting - Noord-Oost Nederland

Functie omschrijving Ter uitbreiding van ons Nederlandse sales team zijn we op zoek naar een nieuwe collega:  Regional Account Manager Lighting - Noord-Oost Nederland. Ben jij die enthousiaste sales professional die met veel...
Fulltime (40 uur) - Zwolle
Axioma Nederland Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Commercieel (Technisch) Medewerker Binnendienst (verlichting/elektrotechniek)

Door het groeiende succes wenst Axioma BV haar team te versterken met een (m/v):  Commercieel (Technisch) Medewerker Binnendienst (IJsselstein). Na een interne opleiding ben je verantwoordelijk voor het klantenbeheer van de Nederlandse...
Fulltime (40 uur) - IJsselstein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!