LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verbetering van verlichtingsinstallaties sleutel tot Europese renovatierenaissance
© Trilux

Verbetering van verlichtingsinstallaties sleutel tot Europese renovatierenaissance

LightingEurope ziet de herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) als een uitstekende gelegenheid om de uitrol van innovatieve, op led gebaseerde intelligente verlichting te versnellen.

Met het Renovation Wave Initiative (RWI) wil De Europese Unie (EU) in de komende 10 jaar het aantal renovaties van gebouwen in Europa verdubbelen. Daarmee wil de EU niet alleen zorgen dat de Europese klimaatdoelstellingen worden behaald, maar ook bijdragen aan het herstel van de Europese economie in een wereld na de pandemie.  

EPB
Een belangrijk onderdeel van het RWI is een gerichte herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD). Dit is het belangrijkste instrument van de EU om de energie-efficiëntie van haar gebouwenvoorraad te verbeteren. LightingEurope, de stem van de Europese verlichtingsindustrie, ziet deze herziening als een uitstekende gelegenheid om de acceptatie van innovatieve, op led gebaseerde intelligente verlichtingssystemen te versnellen. Gezien de belangrijke rol die verlichting speelt bij het leveren van energiebesparingen, het creëren van veilige en hoogwaardige binnenomgevingen en het stimuleren van economisch herstel, is LightingEurope van mening dat alle renovaties van gebouwen een upgrade van de verlichtingsinstallaties moeten omvatten.

Minimaal SRI-niveau
Verlichting is goed voor ongeveer 20 procent van het totale kosteneffectieve energiebesparingspotentieel in utiliteitsgebouwen. Bovendien zijn goed ontworpen en goed gecoördineerde verlichtingssystemen een van de meest kostenefficiënte manieren om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Het opnemen van intelligente verlichtingssystemen in de EPBD zou de energiebesparing van een gebouw aanzienlijk verhogen en de uitstoot van broeikasgassen helpen verminderen. Volgens een studie die voor de Europese Commissie is opgesteld, kunnen led-verlichtingssystemen de EU tegen 2030 tot 29 terawattuur/y elektriciteit besparen en tegen 2050 tot 56 terawattuur/y. Daarom beveelt LightingEurope het gebruik van led-verlichting aan in combinatie met bedieningselementen en sensoren en met een minimaal Smart Readiness Indicator (SRI-)niveau. Deze SRI moet in heel Europa worden toegepast om het potentieel voor energiebesparing te maximaliseren. 

Verlichten minimumeisen IEQ
Nu mensen ongeveer 90 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengen, groeit de vraag naar binnencomfort en welzijn. Op led gebaseerde, intelligente verlichtingssystemen kunnen daarin voorzien, omdat gebruikers het licht dynamisch kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften. Zo scoren studenten in een klaslokaal met fel witte lichten 14 procent hoger in hun prestaties dan studenten die in een slechtverlichte klas werken. Het opnemen van verlichtingssystemen in de EPBD zal helpen het visuele comfort, het welzijn en de productiviteit van gebouwgebruikers te verbeteren. Daarom pleit LightingEurope voor de invoering van verplichte minimumeisen voor indoor environmental quality (IEQ).

Uv C-desinfectie
De huidige pandemie heeft de discussies versterkt over het creëren van ruimten waar individuen naast elkaar kunnen bestaan en samenwerken met een minimaal risico voor hun gezondheid. Ultraviolet met korte golflengte (uv-C) is een gevestigde desinfectietechnologie waarvan is bewezen dat ze effectief is in het bestrijden van micro-organismen en virussen. LightingEurope pleit dan ook tevens voor het ontwerp van veilige binnenruimten, waaronder de installatie van uv C-desinfectie.

Ontsteken van economisch herstel
Last but not least zal het opnemen van intelligente verlichtingssystemen in de EPBD ook de toepassing van innovatieve verlichtingstechnologieën en toekomstige investeringen versnellen. Dit zal op zijn beurt een essentiële rol spelen bij het helpen van de Europese verlichtingsindustrie – waarvan 80 procent kleine en middelgrote bedrijven – om zich te herstellen van de economische gevolgen van de pandemie. Om deze opname te bevorderen, beveelt LightingEurope aan dat de toegang tot overheidsfinanciering en subsidies afhankelijk wordt van het voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals de opname van verlichtingsrenovatie.

Ourania Georgoutsakou, secretaris-generaal van LightingEurope:De energie-, gezondheids- en economische voordelen van slimme verlichtingssystemen zijn duidelijk. Alleen door ervoor te zorgen dat er geen renovatie is zonder een upgrade van de verlichtingsinstallatie in de EPBD, verzekeren we dat Europa een renovatierenaissance doormaakt - en geen gemiste kans.’

Nu in LED Magazine

juni 2021

Praktijkrichtlijn daglicht in gebouwen in de maak: ‘NEN-EN 17037 slaat brug tussen de bouwkolom en lichtspecialisten’ Gunneman: lichttoepassing in extreme en veeleisende omstandigheden | ‘In het lichtplan 2.0 komen kwaliteit...
Vacatures
SLV Belgium Via Voltys Executive Search & Recruitment zoekt:

Customer Support Agent (Antwerpen)

Om te kunnen groeien en het team te versterken, zoekt SLV Belgium voor de vestiging in Wommelgem naar een:  Customer Support Agent (m/f/x) (fulltime) Technische ondersteuning bieden aan klanten en het SLV-team omtrent...
Fulltime (40 uur) - Antwerpen
Etap Lighting zoekt:

Accountmanager bij ETAP Lighting regio Zuid Nederland

ETAP Lighting ETAP geeft vorm aan de verlichting van de toekomst. Wij ontwikkelen kwalitatief hoogstaande verlichtingsoplossingen voor professionele omgevingen. Hierbij gaan we volledig meedenken met onze klanten voor wat betreft verlichting,...
Fulltime (40 uur) - Maastricht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!