LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energielabel voor lampen nu officieel vernieuwd, nieuw label loopt van A tot en met G
© EU

Energielabel voor lampen nu officieel vernieuwd, nieuw label loopt van A tot en met G

Op 1 september zijn de nieuwe eisen voor verlichting vanuit de Europese regelgeving voor Ecodesign en Energy Labeling van kracht geworden. Alle lampen krijgen hiermee een nieuw energielabel van A naar G.

Het energielabel bevat ook een QR-code. Doordat producten steeds energie-efficiënter zijn geworden en het verschil tussen A++ en A+++ minder duidelijk is voor de consument, schakelt de Europese Unie geleidelijk weer over naar de eenvoudigere schaal A tot en met G.

Tijdlang 2 labels
Om de geleidelijke overstap van het oude naar het nieuwe energielabel mogelijk te maken, krijgen producten een tijdlang allebei de labels, 2 dus. Na verloop van tijd worden alleen de nieuwe energielabels nog gebruikt. Tot 1 maart 2023 kunnen kopers ook nog lampen tegenkomen met energielabel A+ en A++. Verpakkingen met dit oude energielabel mogen nog tot 1 maart 2023 worden verkocht.

De Europese Landen bereikten vorig jaar overeenstemming over wijzigingen ten aanzien van de verschillende eisen in de regelgeving inzake Ecodesign en Energy Labeling voor lichtbronnen.

Single Lighting Regulation
Het oude energielabel voor armaturen is al in 2019 komen te vervallen. De Ecodesign-verordening voor lichtbronnen en afzonderlijke voorschakelapparatuur, ook bekend als de Single Lighting Regulation (SLR), introduceert energie-efficiëntie-eisen die sommige fluorescentie- en halogeenlampen vanaf nu zullen verbieden, en lineaire T8-lampen en andere halogeenlampen over 2 jaar. Het introduceert ook nieuwe functionele eisen, zoals die voor het reguleren van flikkering en stroboscopische effecten, en nieuwe circulaire economie-eisen voor de verwijderbaarheid en vervangbaarheid van lichtbronnen en afzonderlijke voorschakelapparatuur en voor duurzaamheid voor led- en oled-lichtbronnen.

Nieuwe verplichtingen
‘De nieuwe wetten zijn complex en creëren nieuwe verplichtingen voor fabrikanten. LightingEurope concentreert zich nu op het helpen van bedrijven om de nieuwe vereisten te begrijpen en toe te passen op hun producten en om autoriteiten te helpen de nieuwe regels te handhaven’, zegt Ourania Georgoutsakou, secretaris-generaal van LightingEurope. ‘We krijgen wekelijks vragen van bedrijven over hoe we de regels kunnen toepassen op specifieke producten en toepassingen. Daarom werken we regelmatig de LightingEurope-richtlijnen bij over de nieuwe regels voor ecologisch ontwerp en energie-etikettering en over de EPREL-database, op basis van de laatste inzichten van onze leden en op basis van discussies met de autoriteiten van de lidstaten en de Europese Commissie’, voegt Georgoutsakou toe.

Nu in LED Magazine

juni 2021

Praktijkrichtlijn daglicht in gebouwen in de maak: ‘NEN-EN 17037 slaat brug tussen de bouwkolom en lichtspecialisten’ Gunneman: lichttoepassing in extreme en veeleisende omstandigheden | ‘In het lichtplan 2.0 komen kwaliteit...
Vacatures
Luxendi zoekt:

Led Lighting & Control Engineer

Led Lighting & Control Engineer Ben jij gepassioneerd door Led verlichting en de besturing hiervan. Ben je opzoek naar een veelzijdige baan en ben je nieuwsgierig aangelegd? Dan zoeken wij jou! 40 uur - Breda / Antwerpen Luxendi...
Fulltime (40 uur) - Breda, 4817 ZN, 7139 en Antwerpen, B-2160, Unit 8
Bever Innovations zoekt:

Sales Manager Industriële verlichting

Sales Manager Industriële verlichting (Full-time)   Ben jij de enthousiaste en getalenteerde Sales Manager Industriële verlichting die ons team komt versterken? Bever Innovations B.V. Werken bij Bever Innovations...
Fulltime (40 uur) - Techniekweg 2, 4301 TR, Zierikzee
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!