LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Sibelga: aanlichting van gemeentehuis Sint-Gillis wordt gemoderniseerd
© Sibelga

Sibelga: aanlichting van gemeentehuis Sint-Gillis wordt gemoderniseerd

Sibelga heeft een deel van de buitenverlichting van het gemeentehuis van Sint-Gillis vervangen. Door de gebruikte led-technologie zal het verbruik met zo’n 16.500 kilowattuur per jaar dalen; 4 ton CO2 per jaar.

Een deel van de verlichtingstoestellen die de gebouwen aan het Maurice Van Meenenplein verlichtten, werd in de jaren ’00 geïnstalleerd. Halogeenlampen en fluorescentiebuizen waren toen de beste keuze. Maar de technologie is sindsdien flink geëvolueerd.

Goede voorbeeld
‘Als gemeente wil Sint-Gillis het goede voorbeeld geven en vooroplopen in de energietransitie: onder meer dankzij innovatieve en energie-efficiënte projecten. Met dit project besparen we ook flink op onze elektriciteitsfactuur’, aldus Jos Raymenants, schepen van Duurzame ontwikkeling, Nederlandstalige aangelegenheden, Gemeentelijke eigendom en Energie van de gemeente Sint-Gillis.

‘Een upgrade was nodig om de continuïteit van het onderhoud te kunnen garanderen’, legt Olivier Deleplanque, projectleider bij Sibelga, uit.

Vastgelegd programma
Het gemeentehuis van Sint-Gillis werd tussen 1900 en 1904 gebouwd door architect Albert Dumont. De duurzaamheid van de verlichting garanderen, dat was in de eerste plaats het doel van de werken. Maar de nieuwe verlichtingstoestellen zullen daarnaast ook het stroomverbruik met 16.500 kilowattuur per jaar doen afnemen. Dat komt overeen met het verbruik van 4 à 5 gezinnen. Bovendien zijn de tijdstippen voor het in- en uitschakelen aangepast in functie van een vooraf vastgelegd programma dat overeenkomt met het tijdstip waarop de zon opkomt en ondergaat.

In totaal werden 147 van de 540 reeds geplaatste lichtpunten vervangen door 126 nieuwe, energiezuinigere led’s. De werkzaamheden namen 2 weken in beslag. De oude lampen werden naar een recyclecentrum gebracht. Binnenkort volgt er een tweede studie om de toestand van de overige lichtpunten te analyseren.

Nu in LED Magazine

december 2021

SPIE wil de boel in beweging brengen: ‘Industrie benut kansen voor verduurzaming en verslimming met led-verlichting nog te weinig’ Ledgnd: van start-up naar scale-up in glastuinbouw onder licht | ‘Je moet exact weten wat je...
Vacatures
Thal Technologies zoekt:

Sale Engineer LED

Sale Engineer LED Thal Technologies is een groeiend, dynamisch en technisch bedrijf in hoogwaardige technische ‘performance materials’ en produceert high-end industriële LED modules. Wij zijn op zoek naar een Sale Engineer LED...
Fulltime (40 uur) - Almere, 1333MS 9
Modernista zoekt:

Sales support medewerker

  Vacature - Modernista Rijswijk Sales Support medewerker Modernista levert passende verlichting voor de buitenruimte aan gemeenten, provincies en bedrijven. Wij bieden hiervoor een collectie lichtarmaturen van Europese...
Parttime (24 uur) - Rijswijk, 2288 GV
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van LED Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!