LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Importverbod 25 februari van kracht: definitief einde aan tijdperk gloeilamp?

Importverbod 25 februari van kracht: definitief einde aan tijdperk gloeilamp?

25 februari 2016 is een belangrijke datum voor de gloeilamp. Dan wordt in Nederland en de EU een importverbod op gloeilampen van kracht wat het definitieve einde van de gloeilamp moet inleiden.

Sinds 1 september 2012 is de handel in gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Winkels mogen sinds die tijd nog wel hun bestaande voorraden verkopen. Afgelopen december berichtte Trouw nog dat het gloeilampverbod in de EU op grote schaal ontweken wordt dankzij deze uitzondering in de wet. Winkeliers die alleen hun oude voorraad mochten slijten, blijven de lampen namelijk hamsteren. Ze importeren ‘vrachtwagens vol gloeilampen’ uit Italië en Oost-Europa.

Zoals bekend zijn de meeste vormen van halogeenverlichting nog wel toegestaan doordat de EU afgelopen besloot tot een uitstel van het verbod. Het verbod op gloeilampen geldtoverigens alleen op verlichting voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals lampjes voor naaimachines, koelkasten en ovens blijven wel toegestaan. Net als terrariumlampen en warmtelampen. Consumenten mogen ook kleinere lampen met een lager vermogen dan 7 watt blijven gebruiken.

Of na 25 februari de gloeilamp nog slechts enkele weken of nog veel langer in de winkel te zal zien, zal aan de handhavingskracht van de bevoegde instanties en de voorraden van de winkeliers liggen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) zou bovendien al bericht hebben ontvangen dat winkeliers opnieuw massaal gehamsterd hebben. En dat mag, want zolang ze de gloeilampen aantoonbaar voor de verbodsdatum op de markt zijn gebracht, mogen ze verkocht worden.