LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Alle gloeilampen in Nederland vervangen levert 970 miljoen kilowattuur besparing op’

‘Alle gloeilampen in Nederland vervangen levert 970 miljoen kilowattuur besparing op’

Nederland bespaart per jaar 970 miljoen kilowattuur wanneer alle gloeilampen in ons land vervangen worden door led-lampen. Dit is te vergelijken met het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in Rotterdam.

Ondanks het importverbod voor gloeilampen dat per 25 februari 2016 in Nederland en de EU van kracht wordt, branden er in Nederlandse huizen nog 65 miljoen ouderwetse peertjes. Dit blijkt uit een analyse van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal van het nieuwe HOME onderzoek. 20 Procent van de huishoudens heeft helemaal geen gloeilampen meer. De rest heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik en 4 als reserve. Milieu Centraal adviseert om per direct over te gaan op led-verlichting.

 ‘Het blijven gebruiken van gloeilampen is een gemiste kans voor het milieu en de eigen portemonnee’, aldus Kirsten Palland van Milieu Centraal. ‘Het vervangen van de resterende 11 gloeilampen door led-lampen bespaart een huishouden 30 euro per jaar aan stroom.’

Overigens is het in de handel brengen van gloeilampen voor huishoudens sinds 2012 in Europa verboden. Producenten weten dit verbod nu nog te omzeilen door op de verpakking een symbool met een hamertje te zetten, wat betekent dat de lamp niet bedoeld is voor huishoudens maar voor professionele toepassingen, zoals de verlichting op een bouwplaats. Vanaf eind februari is dus ook dit verboden. Wel mogen bestaande voorraden verkocht worden.

Waar is de meeste besparing in Nederland te behalen bij vervangen door led-of spaarlampen:

  • Woonkamers 40procent van de totale besparing
  • Keukens 15 procent van de totale besparing
  • Slaap/studeerkamers 10 procent van de totale besparing
  • Hallen/overlopen 10 procent van de totale besparing

De Nederlandse keukens staan niet in de top 3 met demeeste gloeilampen, maar doordat deze vaak en lang branden, staat de besparing in de keuken wel in de top 3.

Milieu Centraal is samen met Vereniging Energie-Nederland, RVO.nl en ECN opdrachtgever van het Huishoudelijk Onderzoek Markt en Energie (HOME, december 2015), uitgevoerd door MillwardBrown onder 2.800 respondenten.

Lees ook: Importverbod 25 februari van kracht: definitief einde aan tijdperk gloeilamp?