Consumentenbond: ‘Lampeninzameling detailhandel beter, winkels komen vaker verplichting na’

Er zit een stijgende lijn in de inzameling van oude lampen via de detailhandel. Steeds meer winkels nemen oude verlichting aan voor recycling, dit blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumenten voerde het onderzoek voor de zesde keer uit in opdracht van Stichting LightRec. In maar liefst 84 procent van de gevallen kon de oude spaarlamp ingeleverd worden voor recycling. Niet eerder was dit percentage zo hoog. Vooral warenhuizen als Hema, Xenos en Action hebben laten zien werk van het inzamelbeleid te hebben gemaakt. In 2014 namen zij slechts bij 35 procent van de bezoeken lampen aan, dit jaar steeg dit percentage naar gemiddeld 66 procent. Lijstaanvoerder is Lampenier met een 100 procent score.

Mysteryshoppers testten bij 300 winkels of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe. Hiertoe zijn winkeliers namelijk wettelijk verplicht. Voor het onderzoek werden de 13 ketens bezocht die in het onderzoek van 2014 het slechtst scoorden, en een groep van zelfstandige verlichtingszaken

Behalve de warenhuizen hebben ook de onderzochte supermarkten zich verbeterd, hoewel Coop met een innamebereidheid van 65 procent flink achterblijft bij Albert Heijn (90 procent), Spar en Plus (beiden 95 procent).

De Consumentenbond testte ook bij het winkelpersoneel of zij weten wat er met een oude spaarlamp gebeurt. De kennis onder het personeel op hetzelfde peil als vorig jaar. Hoewel het merendeel van het personeel niet bekend is met recycleorganisaties, weet inmiddels wel 64 procent – tegenover 40 procent in 2014 – dat oude spaarlampen worden gerecycled. Overigens steeg het aantal winkels met inzamelbakken steeg  van 600 naar 3.100.

ABN AMRO voorziet 64 gebouwen van taakgestuurde...

ETK Verlichting voorziet het Stedelijk...

Osram bereikt doorbraak met led op basis van...

Armada Janse voorziet spoorwegviaduct met...

Lightronics levert led-verlichting aan De...