LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
LightingEurope: verlichting moet in EU-richtlijn met systeemeisen voor energieprestatie gebouwen
(foto: LightingEurope

LightingEurope: verlichting moet in EU-richtlijn met systeemeisen voor energieprestatie gebouwen

LightingEurope roept in een position paper de Europese Unie om verlichting op de nemen in de huidige lijst van verplichte systeemvereisten in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

De Europese richtlijn is gericht op de energieprestatie van gebouwen. Nederland kent al sinds 1995 minimumeisen voor de energieprestatie van nieuwe gebouwen - in de vorm van de energieprestatie-coëfficiënt (EPC) - zowel voor woningen als voor utiliteitsgebouwen. De Nederlandse regering is door de Europese Commissie  al 3 keer in gebreke gesteld in relatie tot vertragingen en tekortkomingen bij de implementatie van de EPBD (versie 2010/31EU). De Europese Commissie beoordeelt momenteel of het bijbehorende Nederlandse energielabel voldoet aan de EPBD.

Verlichting zou volgens LightingEurope - om daadwerkelijk en volwaardig onderdeel te kunnen zijn van de EPBD - opgenomen moeten worden in artikel 8 van EPBD. In dit artikel met systeemvereisten worden namelijk wel verwarming, systemen voor warm water, airconditioning en grote ventilatiesystemen genoemd, maar geen verlichtingssystemen. Hierdoor kunnen systemen voor luchtbehandeling (HVAC-systemen, wat staat voor heating, ventilation en airconditioning) ter compensatie van inefficiënte verlichting dienen. LightingEurope verbaast zich hierover omdat verlichting volgens het orgaan een van de meest kostenefficiënte instrumenten is om de CO2-uitstoot terug te dringen.

LightingEurope roept de EU daarom op verlichting zo snel mogelijk in de lijst van verplichte systeemvereisten op te nemen; zowel bij nieuwbouw, vervanging als opwaardering van technische systemen in gebouwen.