(foto: Lightrec)

LightRec verwacht stijging bij inzameling in afgedankte verlichting

Consumenten en professionele gebruikers hebben in 2015 3.600 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd voor recycling. Daarmee blijft de inzameling constant, maar toch verwacht LightRec een stijging.

De verkoop van het aantal lampen en armaturen steeg afgelopen jaar namelijk weer voor het eerst sinds de crisis. Gezien de exponentiële stijging van met name het aantal verkochte led-lampen verwacht het bestuur van LightRec dat het aantal afgedankte tl-buizen en spaarlampen de komende jaren weer zal stijgen.

In totaal zamelde LightRec via haar uitvoeringsorganisatie Wecycle 1.700 ton lampen in. Daarvan is de overgrote meerderheid afkomstig uit de professionele sector: zo’n 1.300 ton aan tl-buizen en nog eens 300 ton aan overige energiezuinige lampen voor zakelijk gebruik. Naast lampen zamelde Wecycle 1.900 ton armaturen in, iets minder dan vorig jaar. Ook daarvan is het grootste deel – 1.100 ton – afkomstig uit de professionele sector. De lichte daling is volgens LightRec mede het gevolg van het omvallen van één van de grootste spelers in de installatiesector medio 2015.

Vorig jaar kreeg de stichting voor elkaar dat de inzamelmiddelen voor verlichting zijn opgenomen in het standaard bouwbestek van STABU. Dit moet ervoor zorgen dat er meer lampen en armaturen worden ingeleverd bij sloop- en renovatieprojecten. De eerste effecten daarvan zijn al merkbaar, aldus LightRec-directeur Gied van Hoorn: ‘We verwachten dat dit effect zeker nog zal toenemen. We zullen de komende tijd blijven inzetten op het verhogen van de inzamelresultaten in het professionele circuit, omdat daar nu eenmaal de meeste lampen en armaturen vandaan komen. Ook merken we een positief effect in de inzameling door Wecycle-acties zoals de Gouden Bakkie-campagne.’

Sustainder introduceert nieuwe features voor...

Nieuwe led-monumentverlichting voor...

Gouden Bakkie Award gemeente Huizen voor...

Nedap introduceert Luxon IoT Node voor...

Belgische tomatenteler TOMCO breidt...