(foto: Heijmans)

Philips en Heijmans gaan stedelijke verlichting Eindhoven definitief intelligent maken

De gemeente Eindhoven heeft het consortium Philips Lighting/Heijmans de opdracht ‘Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’ definitief gegund. Dat is het resultaat van de innovatieve Europese aanbesteding.

Eind vorig jaar werd bekend dat het consortium Philips Nederlands/Heijmans Wegen de beoogde contractpartner was die de komende jaren Eindhoven als proeftuin gaat inzetten voor de ontwikkeling van slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte. 2014 werd door de gemeente Eindhoven gebruikt om vanuit de Europese aanbesteding (red. een concurrentiegerichte dialoog) met 3 geselecteerde marktpartijen in dialoog te gaan om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen. Naast het consortium Philips/Heijmans waren dat Ziut en het consortium Vialis /KPN. Alle drie de marktpartijen hebben vervolgens een inschrijving gedaan. Een aanbestedingscommissie kwam daarna tot de conclusie dat Philips/Heijmans het beste aan de beschreven criteria voldoet.

Afgelopen ondertekenden Frank van der Vloed (Philips Lighting), Ine Frings (Heijmans) en wethouder Mary-Ann Schreurs (gemeente Eindhoven) het contract dat geldt voor een periode van 15 jaar. Het project omvat de co-creatieve ontwikkeling van innovatieve (licht)toepassingen in de openbare ruimte, alsmede het onderhoud en beheer van de openbare verlichting in de gemeente.

Het consortium gaat in het najaar voor 5 jaar aan de slag in 5 proefgebieden. Na deze periode is het streven om ook de rest van de stad te voorzien van innovatieve lichttoepassingen. De startwaarde van het contract bedraagt enkele miljoenen euro’s, met een potentieel van tientallen miljoenen euro’s.

De 5 proefgebieden zijn: het verkeerstracé John F. Kennedylaan-Eisenhowerlaan, het verkeerstracé Ring en de woonbuurten Gijzenrooi, Schrijversbuurt en Woenselse Heide (West). Het consortium werkt in alle gebieden intensief samen met onder andere gemeente, TU/e en inwoners en ondernemers. Samen verkennen zij op welke manier de realisatie van een zogeheten slim lichtgrid met aan te sluiten producten en diensten voor een verbetering van de leefomgeving en –kwaliteit kan zorgen. De ontwikkeling is een belangrijke stap in de implementatie van de ‘smart society’ in Eindhoven; een samenleving waarbij Eindhovenaren in co-creatie, en met behulp van technologie en design, de kwaliteit van leven verbeteren.

Led-verlichting voor Green Park Aalsmeer

Elincom Electronics introduceert Vivid COB led’s

Nieuwe Danone-fabriek in Haps voorzien van...

Start- en landingsbaan Saba krijgt nieuwe...

Universiteit Twente: witte led’s kunnen...