(foto: Philips Lighting)

Staay Food Group bouwt grootste ‘led’-stadskwekerij van Europa

De Staay Food Group gaat de grootste stadskwekerij van Europa bouwen in Dronten met Philips GreenPower led-belichting. Het doel is om op grote schaal te telen in een verticale kwekerij.

De 900 vierkante meter grote, verticale kwekerij omvat meer dan 3.000 vierkante meter teeltruimte en produceert sla zonder gebruik te maken van pesticiden. Met de komende strengere regels voor restniveaus van pesticiden in sla die in zakjes of schalen is verpakt, moeten supermarkten sla van een steeds hogere kwaliteit en vrij van gewasbeschermingsmiddelen leveren.

‘Het binnen telen van sla voor het segment ‘vers gesneden’ betekent niet alleen het vermijden van alle gewasbeschermingsmiddelen maar ook een veel lager aantal bacteriën en daardoor een langere houdbaarheidsduur bij de winkeliers. Tegenwoordig wordt de sla verpakt op dezelfde plaats waar hij wordt geteeld. Daardoor besparen we op transport voor distributie naar de winkels’, zegt Rien Panneman, chief executive officer van Staay Food Group. ‘Bovendien handhaven we door het vermijden van weersinvloeden een optimale en stabiele productieomgeving die een constante en optimale productkwaliteit garandeert.’

Staay, Philips Lighting en veredelaar Rijk Zwaan werkten samen en voerden de laatste 3 jaar grootschalig onderzoek uit om de beste combinatie van slavariëteiten en teeltrecepten vast te stellen om de gewaskwaliteit en  opbrengst te verbeteren. Door het juiste teeltrecept gereed te hebben voorafgaand aan de opening van de nieuwe teeltfaciliteit kan Staay de investeringen sneller terugverdienen.

LEDVANCE sluit zich aan bij United Nations...

PDENH en DOEN investeren in Volgroen

Amerika: Trump voert extra importheffing van 25...

Rusland presenteert spectaculaire lichtshows...

Vilvoorde voorziet park Drie fonteinen van...