(foto: Luminext)

Luminext introduceert SmartNodes-sensoren voor slimme verlichting

Het Belgische bedrijf SmartNodes heeft Luminext verkozen als exclusief distributeur van SmartNodes-sensoren voor slimme openbare verlichting op de Nederlandse markt.

SmartNodes is een jong Belgisch bedrijf dat ‘smart city’-toepassingen ontwikkelt. Hun sensoren integreren in de slimme oplossingen van Luminext voor het beheren en besturen van dynamische openbare verlichting in de openbare ruimte.

Een slimme verlichtingsoplossing met SmartNodes-sensoren gaat uit van zo min mogelijk onnodig verlichten. Door te dimmen zodra het kan, wordt energie bespaard en lichthinder voorkomen. De SmartNodes-sensor is bevestigd aan de lantaarnpaal of aan de armatuur en detecteert de weggebruiker nauwkeurig. Wanneer er een beweging is gedetecteerd, wordt het lichtniveau verhoogd in de directe omgeving van de weggebruiker, dus precies daar en wanneer hij behoefte heeft aan verlichting. Zodra hij is gepasseerd, dimt de verlichting direct.

De zogenaamde lichtbel verplaatst met de weggebruiker mee, precies op dezelfde snelheid. Zo krijgt hij altijd het juiste lichtniveau op het juiste moment. Als er geen verkeer is, brandt de verlichting op een laag niveau, bijvoorbeeld op 10 procent, of is zelfs volledig gedoofd.

Als eerste stad in Nederland heeft Helmond de primeur. Daar worden binnenkort SmartNodes-sensoren geplaatst als onderdeel van de slimme verlichtingsoplossing.

SmartNodes-sensoren zijn ook inzetbaar voor het tellen van verkeer en het registreren van snelheid. Bovendien is een analyse van de rijrichting mogelijk, om real-time spookrijders te signaleren. Andere sensoren, bijvoorbeeld voor het meten van geluid, luchtvochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit, kunnen aan het draadloze SmartNodes-netwerk worden toegevoegd. 

Philips Lighting koopt Chinees...

TRILUX verhuist naar Data Club Offices

LedLight Europe levert led-verlichting bij...

VPT: Europese regelgeving Ecodesign 2020...

AAA-LUX introduceert zesde genereatie...