(foto: Stock)

Provincie Flevoland plaatst led-verlichting langs provinciale wegen

Provincie Flevoland vervangt 650 lichtpunten langs de provinciale wegen door dimbare led-verlichting. Gedeputeerde Jaap Lodders heeft het startsein gegeven voor het project door de eerste led-lamp te installeren.

Naar verwachting zijn alle lampen in de provincie eind 2017 vervangen. In de avonduren zal de verlichting langs de Flevolandse provinciale wegen op volle capaciteit branden. Maar in de rustigere uren wordt het teruggebracht tot 70 procent. Rond middernacht worden de lampen gedimd tot 50 procent van het verlichtingsniveau, om voor het ochtendgloren weer terug te gaan tot 100 procent.

De afgelopen jaren heeft de provincie ervaring opgedaan met tests met dimbare verlichting. Daaruit bleek ook dat het dimmen van de verlichting op rustige tijdstippen geen effect heeft op de verkeersveiligheid. In 2016 hebben Gedeputeerde Staten besloten tot het versneld vervangen van niet-dimbare verlichting. De investering van het vroegtijdig vervangen wordt terugverdiend door de besparing die het project oplevert. Per lichtpunt daalt het energieverbruik met 46 procent en de onderhoudskosten gaan met 86 procent omlaag. Het project wordt in opdracht van provincie Flevoland uitgevoerd door Dynniq.

Doe-het-zelfmarkt Praxis duurzaam via mega...

Led in de sportwereld: aankondiging nieuwe...

‘Circulariteitseisen voor verlichting worden...

Amerfoorts Volgroen groeit snel door: ‘Met...

E.ON presenteert Festival of Lights