LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Subsidie voor Wagenings led-tuinbouwproject
(foto: Philips Lighting)

Subsidie voor Wagenings led-tuinbouwproject

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft groen licht gegeven voor financiering van 6 nieuwe projecten in land- en tuinbouw. Een van de projecten betreft led-verlichting.

In de call Groen II ‘Op weg naar een grensverleggende en toekomstgeoriënteerde systeemverandering in land- en tuinbouw’ staat onderzoek centraal dat systeemverandering in productie-ecosystemen bevordert. De 6 projecten, die vallen binnen de NWO-bijdrage aan de 2 topsectoren Agri&Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, gaan over weerbaarheid en herstel en over de inzet van slimme technologie.

In het project ‘LEDs make it resilient’ van professor Dicke van de universiteit in Wageningen wordt onderzoek gedaan naar led in de tuinbouw. ‘De productie van gewassen in kassen is verantwoordelijk voor 10 procent van de gasconsumptie in Nederland, vooral door het gebruik van natriumlampen. Led-verlichting is veel energiezuiniger en heeft nog 2 voordelen: lichtkleur en –sterkte zijn instelbaar en ontkoppeling is mogelijk tussen verlichting en verwarming. Daarmee kan lichtkwaliteit, net als temperatuur, precies gereguleerd worden. Zo biedt led-verlichting duurzame mogelijkheden voor sturing van de plantengroei, resistentie tegen plagen en verbetering van biologische bestrijding. Dit project onderzoekt welke combinaties van led-verlichting en temperatuur leiden tot duurzame teelt van tuinbouwgewassen onder glas’, aldus het onderzoeksplan.