(foto: Brabant)

Sneller en langer groen led-licht voor fietsers in Den Bosch

Voortaan krijgen fietsers sneller en langer groen licht op de kruising Brabantlaan-Gestelseweg in ’s-Hertogenbosch. Het slimme led-verkeerslicht signaleert fietsers en reageert daarop met aangepaste groentijden.

Gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie en wethouder Jos van Son van de gemeente ’s-Hertogenbosch maakten als eerste gebruik van het nieuwe slimme verkeerslicht. In totaal worden komend jaar in ‘s-Hertogenbosch 10 slimme verkeerslichten geplaatst.

Om ervoor te zorgen dat het slimme verkeerslicht sneller en eventueel langer groen licht geeft, kunnen fietsers de gratis app Schwung installeren. Via deze app detecteert het verkeerslicht dat er een fietser aankomt zonder dat de fietser hiervoor de telefoon uit zijn zak of tas hoeft te halen. Wanneer er meerdere fietsers een kruising naderen, zorgt het verkeerslicht voor een zo efficiënt mogelijke doorstroming voor de fietsers. Daarnaast kan met de informatie van de app bekeken worden of de doorstroming bij de kruispunten voor de fietsers verbeterd kan worden. Het gebruik van de Schwung-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker, maar wordt puur gebruikt als detectiemiddel.

In Tilburg werd onlangs ook een slim verkeerslicht in gebruik genomen dat groentijden voor fietsers aanpast met de app CrossCycle. Zowel de installatie in ’s-Hertogenbosch als die in Tilburg zullen medio november ook werken met het Brabantse fietsstimuleringsprogramma en de app B-riders.

De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic, een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve verkeerstoepassingen. Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smart mobility programma´s wil de provincie Noord-Brabant de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid verbeteren. 

Rijksoverheid publiceert nieuwe en...

Lixero start businessunit voor optiekwinkels

Gemeente Nederweert wil 43 procent energie...

Valkenswaard: eind 2018 voor 40 procent...

Fagerhult ondertekent intentieverklaring om...

LED Industry Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!