(foto: NS)

NS laat treinreizigers muzikale lichtreis maken

In Eindhoven is lichtfestival Glow van start gegaan. De NS laat treinreizigers dit jaar daarom in de trein een muzikale lichtreis maken die gerealiseerd is door het talententeam van Enversed.

Ieder jaar in november staat Eindhoven bol van lichtkunst dankzij het lichtfestival Glow. Dit jaar is het evenement dat tot en met 18 november duurt aan zijn twaalfde editie toe. Het is een expositie in de openbare ruimte van zo’n 30 lichtkunstwerken van befaamde kunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtprojecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute van ongeveer 6 kilometer.

De trein en station Eindhoven zijn een goed startpunt voor een avond GLOW. De NS heeft daarom in de trein en het verbouwde station diverse lichtprojecten georganiseerd.

TrainJam
Het jonge Eindhovense talententeam van Enversed heeft samen met NS en GLOW dit jaar TrainJam ontwikkeld: een digitaal gezelschapsspel, waarbij de treinreizigers met 3 medereizigers een eigen landschap kan creëren waarbij muziek en licht de basis vormen. Het resultaat uit zich in een muzikaal lichtkunstwerk dat men na afloop kan bewonderen. De 4-zitjes in de trein worden omgetoverd tot een interactieve speelruimte van muziek en licht. De tafel zorgt voor een sociale kern, waarbij interactie met elkaar en samenspel de sleutel vormt voor een mooie reis.

Train Jam wordt in de trein georganiseerd, maar voor de reizigers die de treinen gemist hebben is er op het station van Eindhoven ook een jam-tafel beschikbaar. Daarnaast is er een jukeboxfunctie waarin gemaakte muziek van treinreizigers op het grote scherm afgespeeld worden.

Space
Eyecatcher op station Eindhoven is het 90 meter lange lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde: ‘Space’. Roosegaarde werd geïnspireerd door nachtkaarten van de planeet die gemaakt zijn vanuit de ruimte. Door licht en donker te combineren lijkt het alsof men als astronaut om de aarde zweeft. Het licht dat vanuit de ruimte te zien is op aarde maakt mensen zichtbaar. Roosegaarde en zijn team van ontwerpers werkten samen met experts aan het kunstwerk om door middel van druktechniek op lenzen de illusie van diepte te creeren. Beelden van NASA uit de ruimte zijn bewerkt en samengesteld tot 3D-beelden, die door gebruik van speciale led-verlichting een ruimtelijk beeld geven.

Mondriaan
Vanaf de blauwe stip in de zuidhal van station Eindhoven kijkt men naar een uitspraak van kunstenaar Piet Mondriaan. Het kunstwerk was een tijdje verdwenen in het station. Dat moest omdat de stationshal helemaal is opgeknapt. Nu hangt het kunstwerk weer op de vertrouwde plek. De blauwe stip verwijst naar een uitgebreide uitleg over Play of Advice. Het is een initiatief van Liza Voetman en heeft haar studie Kunst en Cultuurwetenschappen afgerond met een thesis over Play of Advice.

Rijksoverheid publiceert nieuwe en...

Lixero start businessunit voor optiekwinkels

Gemeente Nederweert wil 43 procent energie...

Valkenswaard: eind 2018 voor 40 procent...

Fagerhult ondertekent intentieverklaring om...