LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Led-verlichting voor gerestaureerde Cuneratoren en -kerk
(foto: Provincie Utrecht)

Led-verlichting voor gerestaureerde Cuneratoren en -kerk

Na een restauratie van 3 jaar zijn de Cuneratoren en -kerk in Rhenen weer geopend. De toren wordt aangelicht met led-lampen. Aan beide projecten is vanuit het provinciale Fonds erfgoedparels subsidie verleend.

De Cuneratoren stamt uit 1531 en hoort thuis in het rijtje van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort en de Andriestoren in Amerongen. Dit zijn torens in navolging van de oudere laatgotische Domtoren in Utrecht. De laatgotische Cunerakerk is gebouwd in de veertiende eeuw, het koor en transept in de vijftiende eeuw. De kerk is dus in oorsprong ouder dan de toren.

Toren en kerk kennen een bewogen geschiedenis: In 1897 brandde de toren uit. De toren kreeg tijdens de daaropvolgende restauratie een andere bekroning van de grote architect Pierre Cuypers. In 1940 en opnieuw in 1945 werden beide gebouwen door oorlogsgeweld zeer zwaar beschadigd. Het herstel dat daarop volgde is niet altijd op een goede manier gebeurd. Daarom moest er nu grondig gerestaureerd worden. De provincie vindt het belangrijk dat deze beeldbepalende gebouwen er goed bij staan en voor het publiek toegankelijk zijn. Daarom zijn ze gerestaureerd en van led-aanlichting voorzien.