(foto: WeCycle)

Start consumentencampagne over recycling van armaturen

Er is een grootschalige tv-campagne van start gegaan om consumenten erop te wijzen dat ook consumentenarmaturen ingeleverd moeten worden voor hergebruik. De campagne wordt door Wecycle namens Lightrec uitgevoerd.

In januari maakte Lightrec op basis van onderzoek al bekend dat bijna 40 procent van de Nederlanders niet precies weet waar men met een afgedankte verlichtingsarmatuur naartoe moet, bijna een derde (red. 29 procent) belandt zelfs in de vuilnisbak.

Een verandering in de wetgeving betekent dat nu alle soorten verlichting moet worden ingeleverd. De tv-commercial benadrukt dat consumentenarmaturen, zoals een bureaulamp, bedlamp of stalamp, apart van de ingedraaide lamp moet worden afgegeven.

De campagne geeft ook extra aandacht aan kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. In de afgelopen jaren zijn kringloopwinkels sterk in populariteit toegenomen. Bijna alles wat binnenkomt in de kringloopwinkels krijgt een tweede leven door producthergebruik of recycling. De doelen van kringloopwinkels en Wecycle liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten. Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels.

Om consumenten op de hoogte te brengen van de verandering in de regelgeving, voert Wecycle onder het mom ‘Doe Maar Lekker Apart’ een campagne. Een tv-spot in musicalstijl laat zien dat de armatuur en bijbehorende lamp apart ingeleverd dient te worden bij gemeente, winkel of kringloop.

In augustus 2018 wordt de wetgeving ten aanzien van de inzameling uitgebreid, waardoor consumentenarmaturen ook moeten worden aangeboden voor recycling. Voor importeurs en producenten van consumentenarmaturen kan het inhouden dat registratie bij LightRec Nederland een verplichting wordt.

Ruim 80 procent ervaart belemmeringen bij...

Current by GE: Eerste van 55.000...

Vlaams Sint-Niklaas vraagt bewoners om mening...

PyraSied ontwikkelt ‘groene’ lichtdiffuser

Liander krijgt groen licht van ACM...

LED Industry Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!