LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verlichtingsconcept LedNet gelanceerd voor Vlaamse stad Genk
(foto: Alkatech)

Verlichtingsconcept LedNet gelanceerd voor Vlaamse stad Genk

Op het stadsplein van Genk is het verlichtingsconcept LedNet onthuld. Het concept ontstond naar aanleiding van de openbare aanbesteding die Stad Genk uitschreef.

Alle bekende Genkersterren moesten draadloos te sturen worden, zodat de stad het hele jaar door, met 1 druk op de knop, kan bepalen welke sferen gecreëerd worden. Painting with Light - expert in belichting, video en multimedia - voerde eerst een lichtstudie uit. Het concept werd bedacht en geassembleerd door Ali Adagdag en Willy Croonen van Alkatech te Opglabbeek.

De hardware van de sterren bestaat uit aluminium. In totaal werd er 3.500 kilogram aan aluminium gebruikt. Dankzij intelligente software zijn alle sterren via gps-satellieten verbonden en ontvangen ze hun timing via een atoomklok. Die zorgt ervoor dat alle sterren synchroon draaien. De sterren ontvangen instructies via een simkaart en maken zo onderdeel uit van een Internet-of-Things-netwerk. Dankzij een geïntegreerde minicomputer kan elke ster ook verschillende uren aan lichtbestanden opslaan. Wanneer een ster geen bestand afspeelt, verbruikt deze slechts 2,5 watt. Dat is mogelijk dankzij het hardwareconcept en de intelligente software. Op die manier draagt de innovatie ook bij aan het milieu. Ten slotte kan elke ster tot 270 biljoen kleuren creëren, doordat elke pixel afzonderlijk aangestuurd wordt.