(foto: Rijkswaterstaat)

Energiebesparing van 75 procent door led-licht in Tweede Heinenoordtunnel

Rijkswaterstaat heeft nieuwe verlichting aangebracht in de Tweede Heinenoordtunnel ten zuiden van Rotterdam. In deze tunnel zijn de tl-lampen vervangen door led-verlichting.

Met deze stap wil Rijkswaterstaat qua licht zo’n 75 procent energie besparen in de tunnel die geschikt is voor agrarisch verkeer, fietsers en voetgangers.

In de 2 tunnelbuizen van de Tweede Heinenoordtunnel hingen tot voor kort 1.250 tl-lampen. Inmiddels zijn deze ingeruild voor 200 led-lampen, een aanzienlijk lager aantal. ‘Toch blijft de beleving qua licht voor tunnelgebruikers hetzelfde’, vertelt Johan Naber, als technisch manager van Rijkswaterstaat betrokken bij dit project. ‘Dat komt omdat led-lampen veel breder en verder kunnen stralen. Voor hetzelfde resultaat kan dit type verlichting dan ook verder uit elkaar hangen. In de nieuwe situatie hangt er iedere 8 meter een led-lamp.’

De nieuwe situatie levert een energiebesparing van ongeveer 50 procent op. Naber: ‘Dat is natuurlijk een mooie winst. Maar we willen nóg meer besparen (red. 75 procent) door de verlichting dynamisch te maken.’

De komende weken onderzoekt Rijkswaterstaat hoeveel energiebesparing dynamische verlichting oplevert. Daarbij staat het veiligheidsgevoel van tunnelgebruikers steeds voorop. De duurzame verlichting in de Tweede Heinenoordtunnel is één van de projecten waarmee Rijkswaterstaat invulling geeft aan de ambitie om als organisatie 20 procent minder energie te verbruiken in 2020.

Cree verkoopt lichtdivisie aan IDEAL INDUSTRIES

Signify verlicht historische oeverpromenade van...

WaterVision voorziet Wielingenbad Wenduine van...

TU Eindhoven voorziet Atlasgebouw van 4.400...

eLoket Informatieplicht energiebesparing open:...

LED Industry Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!