(foto: Luminext)

Helmond kiest voor slimme verlichting op maat met bewegingssensoren

De gemeente Helmond heeft gekozen voor verlichten op maat. Dat gebeurt met een verlichtingsoplossing van Luminext, gebaseerd op bewegingsdetectie.

Op alle lichtmasten zitten SmartNodes-sensoren die onderling met elkaar in contact staan. De sensor maakt het mogelijk de verlichting feller te laten branden als iemand de lichtmast nadert. Hierdoor kan hij met goed zicht aan het verkeer deelnemen en wordt de veiligheid geborgd. De sensor zorgt er ook voor dat de verlichting weer dimt zodra de weggebruiker voorbij is.

De Smartnodes-verlichtingsoplossing gaat uit van zo efficiënt mogelijk verlichten. Bij reguliere verlichtingsoplossingen op basis van beweging dimt het licht na een vooraf ingestelde tijd. Als er met regelmaat een weggebruiker is, kan het dus gebeuren dat de verlichting continu voluit brandt. De SmartNodes-sensor werkt op basis van infrarood en radar en is efficiënter, omdat het licht direct dimt zodra de weggebruiker buiten bereik van de sensor is. Ook past de sensor de brandtijd en lichtintensiteit automatisch aan, afhankelijk van het type weggebruiker. Het licht verplaatst zich als een lichtbel vóór de weggebruiker uit, precies lang genoeg en daar waar nodig.

De gemeente bespaart hiermee tot 80 procent energie ten opzichte van conventionele verlichting, terwijl er toch voldoende licht wordt geboden. Lichthinder wordt met dit systeem tot een minimum beperkt.  Dit project aan de Akkerweg omvat 198 armaturen van Lightronics en Schréder en is gerealiseerd in samenwerking met Heijmans.

Sustainder introduceert nieuwe features voor...

Nieuwe led-monumentverlichting voor...

Gouden Bakkie Award gemeente Huizen voor...

Nedap introduceert Luxon IoT Node voor...

Belgische tomatenteler TOMCO breidt...