(foto: LEDVANCE)

Rijksoverheid publiceert nieuwe en geactualiseerde erkende maatregelen voor energiebesparing

Er komen nieuwe en geactualiseerde erkende maatregelen voor energiebesparing. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het wijzigingsvoorstel in de Activiteitenregeling in consultatie gebracht.

Afgelopen februari werd bekend dat bedrijven in het kader van het Energieakkoord voortaan verplicht worden om als onderdeel van de Wet Milieubeheer te melden welke energiebesparingsmaatregelen zij hebben genomen; zoals het plaatsen van led.

Bedrijven die onder het Activiteitenbesluit milieubeheer vallen, moeten alle energiebesparende maatregelen nemen die zich in maximaal 5 jaar terugverdienen. Om aan deze verplichting te kunnen voldoen, kan een bedrijf of organisatie erkende maatregelen voor energiebesparing (EML’s) treffen. De EML’s zijn te vinden in bijlage 10 van de Activiteitenregeling milieubeheer.

Via de internetconsultatie vindt men het wijzigingsvoorstel met een toelichting. Bedrijven, gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, regionale uitvoeringsdiensten en anderen kunnen tot en met 3 november 2018 reageren op de voorgestelde wijzigingen. De wetswijziging treedt na verwerking van de reacties per 1 januari 2019 formeel in werking.

In 2015 werden voor de eerste 7 bedrijfstakken de EML’s geïntroduceerd. Per 1 januari 2018 zijn er al voor 19 bedrijfstakken EML’s beschikbaar. De overheid en het bedrijfsleven hebben in het verleden afgesproken om de EML’s voor de alle bedrijfstakken regelmatig te actualiseren. Met de consultatie komt de overheid deze afspraak na.

De indeling van de pakketten met EML’s is veranderd en verduidelijkt. Maatregelen zijn gegroepeerd, dat betekent dat gelijksoortige maatregelen bij elkaar staan. Ook hebben ze een betere nummering. Verder zijn bepaalde activiteiten, waaraan de maatregelen zijn gekoppeld, herschreven om de uitvoerbaarheid te verbeteren.

Sustainder introduceert nieuwe features voor...

Nieuwe led-monumentverlichting voor...

Gouden Bakkie Award gemeente Huizen voor...

Nedap introduceert Luxon IoT Node voor...

Belgische tomatenteler TOMCO breidt...