LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SmartLED wint Spirit of Innovation Award

SmartLED wint Spirit of Innovation Award

Op de vakbeurs Energie 2013 is vanmiddag de Spirit of Innovation Award uitgereikt aan Techcomlight met haar product de SmartLED. Het bestaat uit een combinatie van kosteloos daglicht en ultrazuinige leds.

De SmartLED is ontwikkeld door Techcomlight in samenwerking met Osram en Dorlight. Overdag benut men het gratis daglicht op bijna iedere plek onder het dak door middel van het Solatube daglichtsysteem. Zodra het daglicht minder wordt, neemt het energiezuinige SmartLED-systeem het over. De energiekosten blijven minimaal en binnenruimtes zijn goed verlicht. De SmartLED wordt geïntegreerd in het Solatube daglichtsysteem. Door de speciaal ontworpen vorm en de witte kleur van de SmartLED gaat er nauwelijks daglicht verloren. De optimale lichtreflectie van een Solatube blijft zo intact. Het licht verspreidt zich diffuus via een plafondplaat naar keuze. Dankzij deze combinatie ontstaat er een geïntegreerd dag- en ledlichtsysteem, waardoor slechts één armatuur aan het plafond nodig is. Bekijk hier een filmpje over het Solatube SmartLED-systeem. De jury vindt de combinatie van deze twee energiebesparende producten zeer vernieuwend.

Het idee van de SmartLED lijkt simpel, maar de ontwikkeling had nog wel voeten in de aarde, zo geeft Mark Veldjesgraaf hoofd commercie bij Techcomlight, toe. 'De ontwikkeling verliep niet zonder problemen. Door de compacte armatuur werd de lucht in de Solatube te warm. Daardoor moesten we een heatsink aanbrengen die de warme lucht kan afvoeren. Ook moesten we de lichtopbrengst waarborgen. Dat hebben we gedaan door de leds iets meer licht te laten produceren dan de opbrengst uit daglicht.' Naast de SmartLED zit er nog meer in het vat. Techcomlight is ook bezig met een toepassing van Solatube met leds op zonne-energie, maar deze solar-variant heeft meer tijd nodig voordat het op de markt kan komen.