LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Agentschap Telecom: ‘Iedereen is gebaat bij storingsvrij led-licht’
(foto: TÜV)

Agentschap Telecom: ‘Iedereen is gebaat bij storingsvrij led-licht’

‘We doen dit niet om bedrijven te pesten. We willen hen en hun klanten doordringen van het belang van een goed product voor een schone ether.’ Dit stelt onderzoeksleider Ron Molenkamp van het Agentschap Telecom.

Het agentschap is een onderzoek gestart naar storingshinder van led-lampen. Daarbij worden de producten van 50 fabrikanten en distributeurs onder de loep genomen. Voldoen die niet aan de Europese normen dan volgt een gesprek, met als uiterste consequentie een verkoopverbod of terugroepactie. 

Molenkamp: ‘Met ons onderzoek brengen wij de technische kwaliteit van led-verlichting in huishoudens in kaart. Het biedt consumenten een handvat om te kiezen voor een led-lamp die technisch van goede kwaliteit is en dus niet stoort. Goede lampen verminderen de man-made-noise, dragen bij aan een schone ether en zorgen ervoor dat andere apparaten naar behoren blijven werken. Dat is ook nodig omdat de markt explodeert. Er komen heel veel nieuwe producten op de markt. Daarmee is het potentieel aan negatieve effecten door verstoring groot. De led-lamp zelf is niet het issue, de driver die de omzetting van 220-volt-wisselspanning naar gelijkspanning verzorgt is hier de boosdoener. De oplossing is meestal eenvoudig te realiseren door de juiste ontstoringscomponenten toe te voegen. Maar produceer je een groot volume, dan telt het toch snel op. Verstoring is daarmee vaak het gevolg van economische motieven.’

Lees het volledige interview ‘Iedereen is gebaat bij storingsvrij led-licht’ hier in de december-editie van LED Magazine.