foto: RVO.nl

Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving: 12 procent utiliteitsbouw voorzien van led-verlichting

In de utiliteitsbouw wordt in circa 12 procent van de gebouwen led-verlichting gebruikt. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

In 2017 is iets minder bespaard dan in 2016, volgens de monitor vooral binnen de koopsector. De energiebesparing in de totale gebouwde omgeving in 2017 komt uit op 11,8 petajoule. Opvallend is de groei in het aantal energielabels, vooral binnen de utiliteitsbouw. Hier is de labeling in 2017 met 50 procent toegenomen. Dit kan volgens de onderzoekers te maken hebben met het verplichte energielabel C voor kantoren.

Over het gebruik van led-verlichting in de utiliteitsbouw schrijven de onderzoekers het volgende: ‘Tl-verlichting wordt in 72 procent van de gebouwen gebruikt. Slechts een deel daarvan, namelijk 57 procent, is zuinige tl-verlichting. In alle segmenten is daar ruimte voor verbetering. Ook het gebruik van led-verlichting, daglichtafhankelijke verlichting en veegschakelingen is nog gering. Led-verlichting wordt vooral weinig toegepast in onderwijsgebouwen en ziekenhuizen. Daglichtafhankelijke verlichting wordt vooral weinig toegepast in oudere verpleeginrichtingen en kleinere kantoren. Veegschakelingen komen het minst voor bij verpleeginrichtingen, kantoren en het basisonderwijs. Sommige verlichtingsopties zijn niet geschikt voor de bedrijfsvoering in een bepaald segment. Dat geldt bijvoorbeeld voor daglichtafhankelijke verlichting in winkels met weinig ramen, zoals supermarkten.’

In de woningbouw is led-verlichting vooral populair bij mensen met een slimme meter. ‘Een klein deel van de respondenten dat een slimme meter bezit in combinatie met een energieverbruiksmanager, geeft aan dat zij energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Het vervangen van de verlichting was in 2017 de meest populaire maatregel’, aldus de onderzoekers.

Utrecht neemt verlichting in gebruik in...

Signify levert AppHarvest led-verlichting voor...

Provincie Zeeland geeft toestemming voor...

Zumtobel gaat samenwerken met Casambi voor...

Albeda Zorgcollege laat onderwijsgebouw...

LED Industry Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!