foto: Lelystad Airport Businesspark

Liander krijgt groen licht van ACM gelijkstroomnetwerk Lelystad

De ACM heeft Liander een ontheffing verleend van een aantal bepalingen uit de Netcode elektriciteit en de Meetcode elektriciteit. Hierdoor kan Liander een gelijkstroomnetwerk realiseren in Lelystad.

Op verzoek van Lelystad Airport en gebiedsontwikkelaar OMALA wil Liander een gelijkstroomnetwerk realiseren op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark.

Omdat duurzame energie vaak met gelijkstroomtechnologie opgewekt wordt, en veel verbruikers ook gelijkstroom kunnen verbruiken zoals de openbare verlichting, ontstond er behoefte om ook het transport op gelijkstroom uit te voeren. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld energieverliezen gereduceerd worden. Er zijn op dit moment geen andere publieke gelijkstroomnetten in Nederland.

Om te experimenteren met de gelijkstroomtechnologie heeft Liander de ACM gevraagd om een ontheffing van bepalingen uit de Netcode elektriciteit en de Meetcode elektriciteit. Deze bepalingen staan volgens Liander namelijk de aanleg van een gelijkstroomnet in de weg, omdat de huidige codes zijn opgesteld voor wisselstroomnetten.

De ACM is van mening dat een gelijkstroomnet potentieel kan bijdragen aan de energietransitie en een welvaartsverhogend effect kan hebben. Een experiment waarin de technische en economische vraagstukken verder worden verkend, is dan ook nuttig voor de maatschappij. De ACM verleent Liander daarom een ontheffing van de betreffende bepalingen. Met de ontheffing kan Liander onderzoeken of gelijkstroomtechnologie bijdraagt aan efficiënter netgebruik. Als de uitkomsten van het experiment positief zijn, dan kan deze technologie volgens de ACM breder worden uitgerold.

Vernieuwd Stationsplein Utrecht met...

LUXOR LICHT introduceert ammoniakbestendig...

Wegverlichting op Heuvelrug Utrecht omgezet...

Amerika stelt importheffingen voor Chinese...