Ruim 80 procent ervaart belemmeringen bij duurzaam ondernemen

Ruim 8 op de 10 ondernemers (84 procent) ervaren belemmeringen bij duurzaam ondernemen. Een van de redenen is dat veel ondernemers hun businesscase niet rondkrijgen.

Dat blijkt uit het onderzoek Duurzaam ondernemen dat de Kamer van Koophandel heeft  gepubliceerd. 20 procent van de ondernemers is in staat om concreet voordeel uit duurzaam ondernemen te halen, zoals meer klanten, lagere kosten of extra inkomsten. Een ander vijfde deel van de ondernemers zegt dat duurzaam ondernemen nog niets heeft opgeleverd. Ondernemers geven aan dat zij meer met duurzaam ondernemen zouden doen als dit kosten zou besparen, extra inkomsten zou opleveren, wet- en regelgeving het zouden eisen, ze zich ermee zouden kunnen onderscheiden, klanten meer eisen zouden stellen en er een duidelijke marktvraag zou zijn naar duurzame producten en of diensten.

78 procent van de zzp’ers en 89 procent van de mkb’ers ervaart belemmeringen bij duurzaam ondernemen. De belangrijkste belemmering om meer aan duurzaam ondernemen te doen is het feit dat ondernemers hun businesscase niet rondkrijgen (31 procent), bijvoorbeeld als de kosten omhooggaan (30 procent) en klanten niet bereid zijn om meer te betalen (20 procent). Zzp’ers weten naast deze financiële belemmeringen ook niet goed welke maatregelen zij (nog meer) kunnen nemen (29 procent). Mkb’ers hebben vaker een gebrek aan tijd (29 procent), hebben vaker dan zzp’ers klanten die er niet voor willen betalen (26 procent) of hebben onvoldoende kennis in huis (24 procent).

Zo’n 70 procent van de ondernemers heeft behoefte aan informatie of ondersteuning op het gebied van duurzaam ondernemen: met name over subsidies en regelingen, energiebesparingsmaatregelen en hoe producten of diensten duurzamer gemaakt kunnen worden. Ook informatie over mogelijkheden om duurzaam ondernemen te financieren, de belasting van het milieu te verminderen en duurzame businessmodellen te vinden zijn belangrijke behoeften. Ongeveer een kwart heeft vooral behoefte aan praktijkvoorbeelden van andere ondernemers.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Kamer van Koophandel Ondernemerspanel dat bestaat uit ruim 4.000 zzp’ers en mkb’ers. 950 ondernemers deden aan het onderzoek mee.

Utrecht neemt verlichting in gebruik in...

Signify levert AppHarvest led-verlichting voor...

Provincie Zeeland geeft toestemming voor...

Zumtobel gaat samenwerken met Casambi voor...

Albeda Zorgcollege laat onderwijsgebouw...