LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitbreiding Energiebespaarfonds maakt verduurzaming aantrekkelijker voor VvE’s
foto: Saled

Uitbreiding Energiebespaarfonds maakt verduurzaming aantrekkelijker voor VvE’s

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een recordjaar achter de rug en breidt uit. Onder meer verduurzaming met led-verlichting wordt volgens het fonds voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) aantrekkelijker.

Het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) groeit naar een omvang van 600 miljoen euro en ontwikkelt op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nieuwe financieringsproducten. Het ministerie heeft hiervoor onlangs 40 miljoen euro beschikbaar gesteld en bovendien is er een aanvullende bijdrage van de cofinanciers Rabobank, ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB). Met de uitbreiding van het Energiebespaarfonds is het nu mogelijk voor VvE’s om leningen met een langere looptijd van 30 jaar af te sluiten. Daarnaast kunnen particulieren vanaf nu ook een Energiebespaarlening aanvragen voor het alsnog aardgasvrij maken van een nieuwbouwwoning.

Het Nationaal Energiebespaarfonds bestaat deze maand 5 jaar. De eerste VvE-energiebespaarlening voor de toepassing van led-verlichting werd al in 2015 verstrekt, te weten voor VvE Albatrosstraat, Zangvogelweg en Ganzenstraat in Amersfoort. Vorig jaar april werd een mijlpaal bereikt met de verstrekking van de 10.000e Energiebespaarlening.

De ambitie van het Energiebespaarfonds is om te groeien naar 1 miljard en een bijdrage te leveren aan het Klimaatakkoord. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is fondsmanager van het Nationaal Energiebespaarfonds.

De nieuwe VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar is beschikbaar voor VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen nemen. De aflossing wordt gespreid over een langere periode, waardoor de maandlasten dalen. In 2018 werd overigens voor ruim 113 miljoen euro aan (VvE) Energiebespaarleningen verstrekt. Dat is evenveel als in 2016 en 2017 samen. Het Energiebespaarfonds heeft in 5 jaar tijd voor 247 miljoen euro aan Energiebespaarleningen verstrekt. Daarnaast is er nog voor meer dan 100 miljoen euro aan aanvragen in behandeling.