foto: © Elena Schweitzer | Dreamstime.com

Britse lichtfabrikanten moeten CE-markering versneld vervangen bij ‘no-deal Brexit’

In de lichtindustrie worden voorzorgsmaatregelen getroffen voor het geval er een harde Brexit zonder goede scheidingsafspraken komt. Fabrikanten moeten de CE-markering gedeeltelijk vervangen bij een no-deal Brexit.

Waar in Nederland staatssecretaris Menno Snel deze week meldde dat burgers en bedrijven voor wie een Brexit zonder deal tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie direct fiscale gevolgen heeft langer de tijd krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen, dreigt voor de Britse industrie een administratieve rompslomp.

Er is inmiddels een Britse opvolger ontwikkeld van de bekende CE-markering die ook op (licht)producten te vinden is. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen – onder andere op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu – van de Europese Unie. De verantwoordelijke Britse instanties hebben inmiddels het UK Conformity Assessed (UKCA)-symbool ontwikkeld dat door de lichtindustrie gebruikt zal worden op een gedeelte van de drivers, lampen en armaturen. In het geval van een zachte Brexit waarbij Groot-Brittanië en de Europese Unie overeenstemming bereiken, kan men ook bij verkoop van de verlichtingsproducten in eigen land de CE-markering blijven gebruiken. Bij een harde Brexit, zonder afspraken, is dat echter niet het geval.

Situatie per product verschillend
De Britse overheid meldt het volgende over de situatie die voor verkoop op de Britse markt per verlichtingsproduct verschillend zal zijn: ‘De meeste, maar niet alle producten die momenteel onder de CE-markering vallen, vallen binnen het toepassingsgebied van de nieuwe UKCA-markering. De regels voor het gebruik van de nieuwe UKCA-markering komen overeen met die voor de toepassing van de CE-markering. In de meeste gevallen kan men nog steeds de CE-markering gebruiken voor producten die op de Britse markt worden gebracht. Als voor producten echter een conformiteitsbeoordeling door een derde partij vereist is – en deze is uitgevoerd door een conformiteitsbeoordelingsinstantie van het Verenigd Koninkrijk – moet men de nieuwe UKCA-markering toepassen na 29 maart 2019. Dit is niet het geval als het certificaat van overeenstemming is overgedragen aan een door de EU erkende instantie. In dat geval is de CE-markering van toepassing.’

Beperkte overgangsperiode
De UKCA-markering wordt overigens niet erkend op de Europese markt. Als direct gevolg zullen producten die momenteel een CE-markering vereisen ook na de Brexit nog steeds een CE-markering vereisen voor de verkoop in de Europese Unie.

In eigen land mogen de lichtfabrikanten voor een beperkte tijd nog producten met enkel een CE-markering verkopen. Hierover stelt de Britse overheid het volgende: ‘Na 29 maart 2019 kan men nog steeds goederen verkopen die zijn geproduceerd en beoordeeld aan de hand van EU-regelgeving en vervolgens op de Britse markt zijn gebracht met een CE-markering. Dit is bedoeld voor een beperkte overgangsperiode. We zullen met de industrie overleggen over wanneer die tijdsperiode wordt beëindigd.’

Amerika stelt importheffingen voor Chinese...

Nieuwe koper voor OSRAM: bod ams fors hoger dan...

Maastunnel in Rotterdam voorzien van...

Hoofdstad Denemarken voorziet 95 gebouwen van...

Signify lanceert nieuwe reeks led-lampen met wifi