LED Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Piet Hein-parkeergarage in Amsterdam krijgt led-verlichting
foto: Amsterdam

Piet Hein-parkeergarage in Amsterdam krijgt led-verlichting

De Piet Hein-parkeergarage in Amsterdam gaat duurzaam verlicht worden. De gemeente Amsterdam koopt led-licht in bij Lumeco. Het levert een energiebesparing van 70 procent op.

De gemeente Amsterdam streeft naar een circulaire economie en wil de verduurzaming van de stad versnellen. Bestaand vastgoed wordt verduurzaamd waar mogelijk, een voorbeeld daarvan is de verlichting in de Piet Hein-garage.

De Piet Hein-garage ligt naast het Muziekgebouw aan ’t IJ en heeft 570 parkeerplaatsen. De gemeente Amsterdam heeft als eigenaar/beheerder voor de parkeergarage een aanbesteding genaamd ‘light as a service’ ontwikkeld. De garage is 24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend en werd verlicht door ruim 500 armaturen met klassieke tl-verlichting, samen verantwoordelijk voor een energieverbruik van ruim 600.000 kilowattuur per jaar. Dit energieverbruik gaat de gemeente met 70 procent verminderen door het toepassen van led-verlichting en lichtmanagement.

In plaats van lampen aan te schaffen wordt licht ingekocht bij Lumeco. Naast de beoogde energiebesparing van 70 procent zullen ook het comfort en het veiligheidsgevoel naar verwachting  toenemen in de garage. Het verlichtingssysteem wordt volledig aangestuurd door sensoren - het lichtmanagement - waardoor het lichtniveau toeneemt als een voertuig of voetganger de garage binnenkomt. De armaturen zijn modulair opgebouwd en alle componenten zijn vervangbaar. Zo wordt de technische levensduur van de hele installatie verlengd. En ontstaat een minimale afvalstroom omdat de oude led-strips worden hergebruikt.

De armaturen zijn voorzien van Samsung led's en OSRAM led-drivers met een minimale levensduur van 100.000 uur. Het verlichtingssysteem wordt volledig aangestuurd door sensoren. Door middel van Encelium, een lichtmanagementsysteem van OSRAM, zal de lichtsituatie en het verbruik gemonitord en geoptimaliseerd worden. De armaturen zijn volledig modulair. Hierdoor zijn alle componenten vervangbaar. Zo kunnen de armaturen in de toekomst worden voorzien van nieuwe led-trips. Zo wordt ook de technische levensduur gemaximaliseerd met minimale afvalstroom want de oude led-strips worden dan gerecycled.