foto: Dura Vermeer

Noord-Brabant start met Dura Vermeer en Hoeflake pilot voor verlichting als dienst

Op de N279 tussen Den Bosch en Veghel start een proef met verlichting als een dienst. Dura Vermeer en Hoeflake Infratechniek krijgen van provincie Noord-Brabant de verantwoordelijkheid over de verlichting.

De al geplaatste lichtmasten zijn straks niet langer eigendom van de provincie, zoals gebruikelijk is in Nederland. Theo Winter, lid raad van bestuur van Dura Vermeer, licht het concept toe: ‘Binnen deze pilot onderzoeken we of we met de verkregen verantwoordelijkheid voor de verlichting van de N279 aan knoppen kunnen draaien om zo een duurzamer, innovatiever en veiliger resultaat te bereiken. Het is goed om te zien dat dit soort initiatieven ontstaat en dat er steeds meer opdrachtgevers zijn die ruimte creëren voor duurzame ontwikkelingen.’

Dura Vermeer en Hoeflake gaan, door flexibeler om te gaan met de lichtbron en maatwerk te leveren, op kleine schaal ervaren wat de meerwaarde is. Het gaat concreet om meer dan 400 lantaarnpalen langs de 17 kilometer tussen de A2 en de A50, tussen ’s-Hertogenbosch en Veghel. Die lantaarns zijn in principe eigendom van Dura Vermeer en Hoeflake.

Het pilotproject duurt 1 jaar. Daarna wordt geëvalueerd of het een succes was. Zo wordt onder andere onderzocht of de onderhoudskosten en de energierekening lager uitvallen en of deze manier van beheer bijdraagt aan een duurzamer Nederland.

De 10 meestgelezen berichten van LED Magazine...

Verminderde berichtgeving LED Magazine in...

Den Bosch maakt 100 gemeentelijke gebouwen...

So Expo Venray neemt led-verlichting Luceco in...

Leeuwarden geeft subsidie aan lichtfestival LUNA