foto: Radiance 35

Vlaams Gent: led-verlichting voor Sint-Baafskathedraal, Vooruit en Drongenplein

De Vlaamse stad Gent laat vanaf deze maand led-verlichting aanbrengen bij de Sint-Baafskathedraal, de Vooruit en op het Drongenplein.

In het kader van het lichtplan heeft Gent gekozen voor led-verlichting. In het voorjaar van 2019 zal de stad hiermee de bekende monumenten verlichten volgens het ontwerp van lichtontwerper Radiance 35 en conform het Lichtplan van de stad.

Voor de Sint-Baafskathedraal zal Eandis in opdracht van stad Gent in de eerste fase de toren en de voorgevel uitlichten met led-monumentverlichting. Deze led-verlichting zal, conform de andere verlichting van het lichtplan van de stad  een warmwitte kleur van 3.000 kelvin krijgen. Het ontwerp hiervoor komt van het lichtontwerpbureau Radiance 35 uit Luik. De rest van de  monumentverlichting komt later en zal de verdere restauratie van de kathedraal volgen. Gent heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt met de eigenaar De Kerkfabriek.

Na de kathedraal komt ook de voor- en achtergevel van de Vooruit aan bod. Hier zal de huidige monumentverlichting binnenkort vervangen worden door nieuwe led-monumentverlichting, volledig in de beeldtaal van het Lichtplan. De nieuwe monumentverlichting bestaat uit lichtspots op afstand die complementair samenwerken met lichtspots op de gevel zelf. Gent heeft voorafgaand een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de eigenaar van De Vooruit.

Aan het recentelijk vernieuwde Drongenplein komt er ook led-verlichting. De buitenwanden die het plein omranden, krijgen conform het lichtplan led-monumentverlichting. De verlichting bestaat uit een combinatie van grondlichtbakken voor de gevel, in combinatie met enkele lichtspots op de gevel. Op die manier zullen de gevels integraal, sober en indirect uitgelicht worden en zal het heraangelegde plein ook ’s avonds veel beter tot zijn recht komen. Dit verlichtingsproject past binnen de strategie van het lichtplan om ook in de buitenrand enkele toonaangevende locaties en monumenten op een integrale maar sobere manier uit te lichten.

eLoket Informatieplicht energiebesparing open:...

Alexander Buhmann (LEDVANCE) treedt toe tot...

Gemeente Nieuwkoop: 1.161 led-armaturen geplaatst

Bailey Lights steunt Ronald McDonald...

Techniek Nederland gaat voorlichting geven over...

LED Industry Register

De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het LED Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!