foto: Holst Centre

Pim Groen (Holst Centre): ‘Flexibele oled-verlichting is klaar voor de markt’

‘We hebben nu aangetoond dat opschaling naar continuproductie mogelijk is. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de definitieve doorbraak van een revolutionaire lichtbron.’ Aan het woord is Pim Groen van Holst Centre.

Onderzoekers van Holst Centre en Fraunhofer FEB produceerden eind 2018 een oled-rol van 15 meter; ’ werelds langste verlichtingsdevice uit 1 stuk. Pim Groen, professor aan de TU Delft en projectleider Large Area Printing bij Holst Centre, markeert deze prestatie als een absolute gamechanger. ‘We hebben nu aangetoond dat opschaling naar continuproductie mogelijk is. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de definitieve doorbraak van een revolutionaire lichtbron.’

Het idee van het stapelen van dunne lagen organisch materiaal om deze vervolgens op te lichten met behulp van elektriciteit stamt al uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Sindsdien is er volop geïnvesteerd in fundamenteel onderzoek naar het toepassen van dit principe in organische licht-emitterende diodes, oftewel oled, met als stip op de horizon de commercialisatie van de technologie. Die is immers veelbelovend. Waar conventionele verlichting en reguliere led puntbronnen zijn, is oled een grotevlakkenstraler, en dat opent een wereld van nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Lees het volledige interview ‘Flexibele oled-verlichting is klaar voor de markt’ hier in de maart-editie van LED Magazine.

ABN AMRO voorziet 64 gebouwen van taakgestuurde...

ETK Verlichting voorziet het Stedelijk...

Osram bereikt doorbraak met led op basis van...

Armada Janse voorziet spoorwegviaduct met...

Lightronics levert led-verlichting aan De...