foto: Signify

TU Eindhoven voorziet Atlasgebouw van 4.400 slimme led-armaturen

Atlas, het voormalige hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft opnieuw de deuren geopend na een volledige transformatie. Daarbij is gekozen voor slimme led-verlichting.

Signify heeft zijn connected verlichtingssysteem Interact Office geïmplementeerd in het gebouw. Naast een CO2-vermindering tot 80 procent kunnen de gebouwbeheerders van Atlas ook rekenen op een besparing in de energiefactuur tot 60 procent.

De 4.000 gebruikers van het gebouw kunnen via een app onder andere zelf de lichtsterkte regelen en, in de toekomst, zelfs de temperatuur in hun nabije omgeving.

Het Intelligent Lighting Institute (ILI), het TU/e-instituut dat onderzoek doet naar de effecten van licht op het functioneren van mensen, gaat het gebouw als proeftuin gebruiken. ‘Gebouw Atlas dient als Living Lab’, zegt TU/e-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van het ILI Ingrid Heynderickx. ‘Onderzoeken van de laatste jaren geven steeds meer inzicht in hoe groot die effecten zijn. We onderzoeken daarnaast ook hoe we van Interact Office een zelflerend systeem kunnen maken dat begrijpt welke lichtinstellingen de individuele gebruiker in de context van dat moment wil. Dus of je nu in een vergadering zit, college volgt, achter de computer zit of leest, het systeem moet dan altijd de ideale lichtomstandigheden genereren, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.’

‘Het verlichtingssysteem fungeert eigenlijk als backbone van een gebouw. Door de connected led-armaturen te voorzien van ingebouwde Internet of Things-sensoren ontstaat een zeer fijnmazig ethernet-netwerk, waarmee allerlei data over energieverbruik en gebouwbezetting kunnen worden gegenereerd’, aldus Derek Wright, Global Sub-Segment manager Office & Education en Municipal Buildings bij Signify.

Aan het netwerk in Atlas zijn 4.400 Philips TrueLine led-armaturen gekoppeld. Elk armatuur heeft een eigen IP-adres en fungeert als ethernet-datapunt. De helft van de armaturen is voorzien van een sensor die daglicht en beweging registreert, en die de lichtintensiteit waar mogelijk dimt. De andere helft van de sensorslots is nog vrij voor toekomstige generaties sensoren met aanvullende functionaliteiten. ‘Deze data kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het optimaliseren van de werkplekbezetting, zoals in open kantoorruimten, collegezalen, vergaderzalen of onderzoeksruimten, of het verbeteren van de schoonmaakplanning’, aldus Wright.

De 10 meestgelezen berichten van LED Magazine...

Verminderde berichtgeving LED Magazine in...

Den Bosch maakt 100 gemeentelijke gebouwen...

So Expo Venray neemt led-verlichting Luceco in...

Leeuwarden geeft subsidie aan lichtfestival LUNA