foto: Lucas van der Wee | cepezed

Nieuw gemeentehuis Woerden heeft led-verichting en energielabel A+++

In Woerden is het vernieuwde gemeentehuis en Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard feestelijk geopend. A+++, licht en budgetneutraal zijn de karakteristieken.

De revitalisatie is ontworpen door cepezed en cepezedinterieur. De oude huisvesting verkeerde in slechte bouwkundige en bouwfysische staat, waardoor ze onder meer veel energie verbruikte en klimatologisch oncomfortabel was. Daarnaast was het gebouw te groot voor de huidige manier van werken en had het gebreken op het gebied van beleving en functionaliteit. Zo was het niet representatief en ingedeeld met een gesloten celstructuur die zowel de ruimtelijkheid, de daglichttoetreding als de functionaliteit en flexibiliteit beperkte. De vernieuwing heeft zich gericht op een combinatie van inkrimping, modernisering en verduurzaming. De revitalisatie heeft budgetneutraal plaatsgevonden.

Voor een compacter en eenduidiger geheel zijn verschillende bouwdelen gesloopt en zijn doelgericht beperkte delen nieuwbouw toegevoegd. In totaal is het vloeroppervlak teruggebracht van zo’n 14.000 tot 8.000 vierkante meter. De voormalige bedrijfshal is verkleind, het entreegebouw verwijderd. Het uiterste kantoorblok langs de Blekerijlaan is vervangen door een nieuwe raadzaal met een transparante kopgevel. Het middelste is verlaagd tot de hoogte van het andere overgebleven kantoorvolume en is aan beide zijden voorzien van aangebouwde,  transparante videstroken. Hierin zijn ook de nieuwe entrees van het gemeentehuis opgenomen.

De vides spelen een belangrijke rol in de verblijfskwaliteit van het vernieuwde gemeentehuis. Ze brengen licht, lucht en ruimtelijkheid in het gebouw en dragen bij aan de fysieke en visuele interactie tussen de verschillende functies en vloervelden. Daarnaast maken ze integraal deel uit van het klimaatconcept.

Google lanceert nieuwe generatie van...

CLS introduceert downlighter-series Mika

Zumtobel levert led-verlichting voor Duitslands...

AMS doet nieuw overnamebod op Osram

Geldrop-Mierlo plaatst led-verlichting in...